Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, "Arkadaşlarımızın yaptığı suç değil, suç sayılsa bile yönetmelikte karşılığı yoktur. Bu soruşturmada art niyet vardır" dedi.

Eğitim- Sen, Diyarbakır'da ana dilde eğitime dikkat çekmek amacıyla '15 Mayıs Ana Dil Günü' eylemi düzenledi ve üyesi olan yaklaşık 1500 öğretmene sınıflarda kendi branşlarında 1 saat Kürtçe ders işlemelerini ve bunu sınıf defterlerine kaydetmelerini istedi.

Eğitim- Sen'in bu kararına uyan ve Kürtçe bilen öğretmenler branş dersini 1 saat Kürtçe işledi. Bazı öğretmenler, sınıf defterlerine Kürtçe işledikleri dersi Kürtçe olarak yazdı, bazıları ise Türkçe olarak 1 saat Kürtçe ders işlediklerini sınıf defterlerine kaydetti.

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü, Eğitim- Sen'in çağrısına uyup dersi Kürtçe işleyen ve bunu sınıf defterine kaydeden öğretmenler hakkında idari soruşturma açtı. Soruşturma kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü, dersi Kürtçe işleyen öğretmenlere yazı gönderdi ve ifade vermelerini istedi.

DEFTERLERİN KOPYASI İSTENDİ

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 18 Temmuz günü 'Acele ve günlü' başlıklı bir yazı gönderdi. Resmi evrak olması nedeniyle 15 Mayıs tarihli sınıf defterlerinin fotokopisinin de istendiği yazıda şöyle denildi:

"Bir işleme esas olmak üzere okulunuzun 15/05/2013 tarihine ait sınıf defterlerinin sahifesinin birer suretinin, sınıftaki ders program listelerinin ve derslere giren öğretmenlerin isim listesinin onaylı birer suretinin belge ve CD olarak gönderilmesi gerekmektedir. Konu ile ilgili gerekli bilginin iki nüsha halinde 24/07/2013 günü mesai bitimine kadar Müdürlüğümüz Hukuk Şubesi'ne gönderilmesini rica ederim."

'YÖNETMELİĞE GÖRE SUÇ DEĞİL'

Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, 15 Mayıs'ta Dünya Ana Dil Günü olarak aldıkları kararı uygulayıp sınıflarında kendi branşlarında 1 saat Kürtçe ders işleyen öğretmenlere soruşturma açıldığını söyledi. Birtek şöyle dedi:

"Hem çözüm sürecine katkı, hem de ana dilde eğitime dikkat çekmek için böyle bir karar aldık. Milli Eğitim Müdürlüğü bunun üzerine soruşturma başlatmış ve ulaşabildiği 10 öğretmeni ifade vermeye çağırmış. Aynı zamanda dersin işlendiği sınıf defterlerinin fotokopilerini istemiş. Bizim aldığımız karar doğrultusunda 15 Mayıs'ta 1500 üyemiz bu eyleme katılmıştı. Disiplin yönetmeliğine göre bu suç değildir ve suç sayılsa bile cezası yoktur. Verilecek cezai müeyyide zorlama olacaktır."