Soner Aydın / Demokrat Haber

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Mersin'de Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (KURDÎ-DER) tarafından halaylar ve Kürtçe ezgiler eşliğinde kutlandı.

Kürdi-Der binası önünde toplanan yurttaşlar, "15’e Gulan Zîmane Kurdî Pîroz be" pankartıyla Özgür Çocuk Parkı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe HDP İl ve İlçe yöneticileri, HDP Mersin Milletvekili adayları, Akdeniz Belediyesi Eğitim Destek Evi öğrencileri de katıldı.

Özgür Çocuk Parkında Kürdi-Der adına basın metnini okuyan Kürdi-Der Eşbaşkanı Serdar Karakeçi, "15 Mayıs Kürt Dil Bayramını kutlayarak, Kürtlerin yıllardır dillerinin yasaklı olduğunu ve sürekli bir asimilasyona maruz kaldıklarını," belirtti. Kürt halkının dili, kültürü ve varlığının yıllardır yok sayıldığını ifade eden Karakeçi, "AKP hükümetinin iktidarı boyunca asimilasyon ve Kürt dili üzerindeki yasakları kaldırmak noktasında adım atmadığını, oyalama ve yalan politikalarla Kürt halkını kandırmaya çalıştığını," söyledi.

Konuşmasının devamında Karakeçi, "Kürt halkının, AKP’nin ve devletin inkâr ve asimilasyon politikalarını artık kabul etmediğini ve Kürt Halkı artık sadece Kürtçe’nin seçmeli ders olmasını değil, İlkokuldan üniversiteye kadar kendi anadillerinin eğitim dili olmasını istiyor," dedi.

Karakeçi, 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı etkinliği kapsamında Özgür Çocuk Parkı’nda iki günlük kitap standı açacaklarını söyledi. Karakeçi, Kürt halkının tüm halkların, dillerinin özgürleştiği bir Türkiye istediğini söyledi.

Açıklamanın ardından çeşitli etkinliklerle kutlama akşam saatlerinde son buldu.