Mardin'deki Artuklu Üniversitesi, Türkiye'de açtığı ilk Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesindeki Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı, Kürdoloji lisans ve yüksek lisans eğitiminden sonra şimdi de Kürdoloji alanındaki doktora programı açmak için YÖK'e başvuru yaptı. Program için istenen kontenjan ise 10 oldu. 

Hükümetin başlattığı 'Çözüm sürecinden sonra YÖK nezdinde başlattığı girişimleri ile Türkiye'de ilk defa Kürtçe lisans eğitimi vermeye başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü'ndeki Kürdoloji alanında doktora programı açmak için YÖK'e başvurdu. Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, doktora programlarının kabul edilmesi halinde Kürdoloji alanında bunun dünyada bir ilk olacağını belirterek, şöyle dedi:

"Üniversitemizde tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarından sonra öğretim kadrosunun bu kadar güçlenmesiyle birlikte, artık bir Kürdoloji doktora projesi gerekliliği ortaya çıktı. Belki de dünyada ilk defa nasip olacak inşallah. Bununla birlikte senato kararımızı aldık, yüksek öğrenim kuruluna intikal ettirdik. İnşallah hayırlı bir haber bekliyoruz. Müracaatımızda bir eksiğin olmadığı kanaatindeyiz, umutla bekliyoruz. Bu gerçekleştiğinde hem Mardin için, hem de Kürdoloji projesiyle ilgili çok önemli bir adım olacak. Doktorasız muhakkak eksik kalır, sakat kalır, bu proje doktorayla ancak tamamlanır. Ondan sonraki aşama bu defa doçentlikler verilir. YÖK'ten doktora için 10 öğrencilik talepte bulunduk, onaylandığı taktirde uygulayacağız."

'BÜTÜN KÜRTÇE LEHÇELERİNİ ÇALIŞIYORUZ'

Artuklu Üniversite bünyesinde kurulan Kürdoloji Bölümü'nde görev yapan akademisyenlerin oldukça donanımlı ve kaliteli olduklarına işaret eden Rektör Prof.Dr. Bedii Omay, şunları söyledi:

"Kürdoloji bölümümüzde 20 kişilik bir akademisyen kadromuz var. Bu kadro, bırakın Türkiye'de kurulan yeni bölümleri, dünyanın hiçbir yerinde yok. Bunların içinde 3 profesör, 1 doçent, 6 yardımcı doçent, 10 öğretim görevlisi var. Bu kadroların içerisinde hemen hemen bütün Kürt bölgelerinden kıymetli hocalar var. İran ve Irak Kürt bölgesinden, Suriye, Türkiye, İsviçre, farklı Avrupa ülkelerinden katılan çok önemli Kürdologlar oldu. Ekibimizde çok kuvvetli bir öğretim kadrosu var. Hemen hemen bütün Kürtçe lehçeleri işleyebiliyor, çalışabiliyoruz" diye konuştu.

Rektör Prof.Dr. Serdar Omay, Kürdoloji Bölümü'nün hükümet tarafından başlatılan 'Çözüm sürecine' önemli katkılarda bulunduğunu, bu katkılarını hazırladıkları projelerle sürdürmeye devam ettiğini söyledi.