İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Ermeni Soykırımı’nda yaşamını yitirenleri anan ve Ağrı’da yaşanan provokasyonu protesto eden öğrencilerin, açtığı “Hrant’la, Sevag’la, soykırımla yüzleş!” ve “Barışa karşı sıkılan kurşunlarını hesabını soracağız” pankartlarını yasa dışı ilan eden üniversite yönetimi 40 öğrenci hakkında soruşturma başlattı.

Bazı öğrenciler hakkında birden fazla soruşturma açılırken, soruşturma konusu olan eylem ve anmada öğrencilere sandalye fırlatıp, ters kelepçeleyip, darp ederek gözaltına alan özel güvenlik görevlileri hakkında ise kamera görüntüleri bulunmasına rağmen tek bir soruşturma dahi açılmadı.

BARIŞA SAHİP ÇIKTILAR ,SORUŞTURMALIK OLDULAR

Öğrencilere soruşturma açılmasına neden olan ilk olay 24 Nisan’da yaşandı. Ermeni Soykırımı’nın 100’üncü yıldönümünde soykırımda yaşamını yitirenleri anmak amacıyla öğrenciler, “Hrant’la, Sevag’la, soykırımla yüzleş!” pankartı ve katledilen Ermeni aydınlarının fotoğraflarını asarak oturma eylemine başladı. Kısa bir süre sonra öğrencilere önce özel güvenlik ardından da polisin saldırdı. Saldırı sırasında bir çok öğrenci darp edildi ve kadın öğrenciler taciz edildi.

Okul yönetimi ise öğrencileri yetkisini aşarak kelepçeleyen, darp edip tacizde bulunan özel güvenlikçilere soruşturma açmak yerine faturayı yine öğrencilere kesti.  Eylem hakkında “Sözde Ermeni soykırımı” ifadelerini kullanan okul yönetimi “Hrant’la, Sevag’la, soykırımla yüzleş!” pankartının asılmasını da “yasadışı” ilan etti ve anmaya katılan öğrencilere soruşturma açtı.

Öğrenciler hakkında soruşturma konusu yapılan bir diğer demokratik eylem ise Ağrı provokasyonunu protesto etmek için öğrencilerin astığı “Barışa karşı sıkılan kurşunlarını hesabını soracağız” pankartı oldu. 26 Nisan’da pankart asan öğrencilere önce ırkçı gruplar ardından da özel güvelikçiler saldırdı. Öğrenciler saldırılara maruz kalmalarının yanı sıra, “Barışa karşı sıkılan kurşunların hesabını soracağız” yazılı pankart asmaları da “yasadışı” ilan edilerek soruşturmalık oldu.

‘TAKİP, TACİZ, TEHDİT’

Her iki demokratik eyleme de katıldığı için hakkında iki soruşturma açılan öğrencilerden Hebun Sümeli, soruşturmaların öğrencilerin iradesini ve demokratik tepkilerini kırmak amacıyla açıldığını söyledi.

Onlarca kez saldırıya uğramalarına ve özel güvenliğin işkence boyutuna varan şiddetine maruz kalmalarına rağmen tek bir özel güvenlik görevlisi hakkında soruşturma açılmadığına dikkat çeken Sümeli, soruşturmaların hedefindeki öğrencilere saldırıların kampus içinde takip, taciz ve tehditlerle devam ettiğini kaydetti. (DİHA)