İstanbul Bağcılar'da bulunan Edip İplik Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'nin içine, islami giyim ve tessettür markası Tekbir'in mağazası açıldı.

Bir dersliğin mağazaya dönüştürülmesi ile açılan mağazanın okuldaki varlığına eğitimciler tepki gösterdi.

Tolga Alp Kurgut’un  Evrensel’deki haberine göre, MÜSİAD’ın desteğiyle okulun pazarlama ve perakende bölümü öğrencilerinin satış-pazarlama deneyimi kazanması için gerçekleşen proje kapsamında, okulun bir dersliği restore edilerek raf, vitrin ve reyonlar oluşturuldu.

 ‘Tekbir’ markasının tabelası asıldı. Uygulamayı değerlendiren Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, “Öğrenciler zaten zorunlu staj adı altında sömürülüyorlar.

Şirketlere değil nitelikli eğitim veren okullara ihtiyaçları var” dedi.

EĞİTİM HEM TİCARİLEŞTİRİLİYOR HEM DİNSELLEŞTİRİLİYOR

Türkiye’de ilk defa devlet okulunun içine bir mağaza açıldığını söyleyen Hüseyin Özev, AKP iktidarı döneminde eğitimin ticarileştirilmesi uygulamaları ile eğitim sisteminin dinselleştirilmesi uygulamalarının birbirine paralel olarak hayata geçirildiğini ifade etti.

“Edip İplik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine açılan Tekbir  ile farklı dünya görüşlerine sahip öğrencileri göz önüne alınmadan tek bir dünya görüşünü ortaya koyan mağaza okulda açıldı.

Bu eğitimin hem ticarileşmesi hem de dinselleşmesi anlamında somut bir örnek olarak önümüze çıkıyor” diyen Özev, “Kamusal eğitimden uzaklaşılarak, hem içerik hem de işleyiş açısından işletmeci mantığına dayanan bir eğitim anlayışı doğru değil. Piyasa işi devlet okuluna girmemeli” dedi.

Öte yandan 2014 yılında, Eğitim Bir Sen'in önerisi ile Antalya 19'uncu Milli Eğitim Şurası'nda, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek liselerinde, 'Alkollü İçki ve Kokteyl Servisi' dersinin kaldırılmasına yönelik teklifi kabul edilmişti.