Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çerkes-Fed) kurucu derneklerinden İstanbul Çerkes Derneği'nde farklı gruplar için Çerkesce üç ayrı ücretsiz kurs başlatıldı.

Türkiye genelinde okullarda Çerkescenin öğretildiği yeterli sayıda seçmeli sınıf açılmaması Çerkesleri harekete geçirdi. Anadil öğrenimi için yıllardır çeşitli kurs ve benzeri çalışmalar düzenleyen Çerkes kurumları, 2014-2015 eğitim öğretim yılında açılan Çerkesce seçmeli dil dersi sınıflarının beklentinin altında kaldığını vurguluyor.

Üç milyondan fazla Çerkesin yaşadığı Türkiye'de Çerkesce seçmeli dil dersinin olduğu sınıf sayısı yirmiyi bulmuyor.

UNESCO'nun yayınlamış olduğu ''kaybolmak üzere olan diller'' kategorisinde yer alan Çerkesce (Adığe Dili); Rusya Federasyonu'na bağlı Adığey, Kabardey Balkarya, Karaçay Çerkes Cumhuriyeti ve Çerkeslerin yaşadığı diaspora ülkelerinde (Türkiye, İsrail, Suriye, Ürdün vs) çok az sayıda insan tarafından konuşulmakta. Dünya üzerinde en fazla Çerkes nüfusunu barından ülke konumundaki Türkiye'de Çerkesler anadillerini kaybetmek üzere. Çerkescenin bir diyalekti olan Ubıhçayı ise Dünya üzerinde konuşan insan kalmadı.

Yaptığı çalışmalar ile Çerkes sorunlarını sık sık gündeme getiren İstanbul Çerkes Derneği yeni dönemde açtığı kurslar ile Çerkesceyi yaşatma mücadelesine katkı sunmaya hazırlanıyor. Çerkescenin Doğu(Kabardey) ve Batı(Adığey) diyalekti ile farklı yaş gruplarına, usta anadil öğreticileri aracılığıyla üç ayrı ücretsiz kurs düzenleniyor.

Dernek bünyesinde açılan ve gerçekleştirilen diğer çalışmalar ile ilgili bilgi veren yönetim kurulu başkanı Tuguj Halis Din, Türkiye'de Çerkesler başta olmak üzere var olan diğer kültürlerin yaşaması adına atılan her yeni adımın kendilerini mutlu ettiğini, anadilde seçmeli dil dersi uygulamasının duyurulmasında ve bu derslerin seçiminde yetkililerin yeteri kadar hassas davranmadığını, Çerkescenin öğretildiği sınıf sayısının beklentinin çok altında kaldığını söylüyor.

Tuguj Halis Din, Çerkes kurumları olarak bu durumu anadil kursları ile kurtarmaya çalıştıklarını, anadillerini ve kültürlerini kaybetmek üzere olan Çerkeslere devlet kurumlarınca destek çıkılması gerektiğini, başta anadil kursları olmak üzere Çerkes halk dansları ile diğer kurs ve çalışmalara İstanbul'da yaşayan Çerkeslerin katılımı beklentisi içerisinde olduklarını belirtiyor. (Demokrat Haber)