Ankara Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi (İLEF) öğrencilerinin düzenlediği ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen “İLEF Evrim Alataş Ödülü” bu yıl Roboskî'deki katliamı konu alan “Ağlama Anne Güzel Yerdeyim” belgeselinin yönetmeni Ümit Kıvanç’a verildi.


Ödül törenine Alataş’ın kardeşi Mukkades Alataş ve İLEF öğrencilerinin yanı sıra İletişim Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden öğretim görevlileri de katıldı.

KIVANÇ: ÖDÜLÜN ÖĞRENCİLERİN İRADESİYLE VERİLMESİ BENİM İÇİN ÖNEMLİ

Roboski katliamını konu alan “Ağlama Anne Güzel Yerdeyim” belgeseli ile ödüle layık görülen yönetmen Ümit Kıvanç'a bir plaket verildi ve Ödülü alan Kıvanç, “Öğrencilerin iradesiyle verilen bir ödül olması benim için önemlidir," dedi, şunları söyledi:

"Dünyanın her yerinde ayrımcılık var. Ancak Türkiye’de ayrımcılığa karşı olmak her tür haksızlığa karşı çıkmak anlamına gelir. Zaten bu topraklarda doğan herkes bir çeşit ayrımcılığı doğal sayan bir durumda dünyaya geliyor. Bu topraklarda bir soykırım yaşandı. Ve biz bunun üzerinde inşa edilmiş bir yaşamı sürdürüyoruz. Bizim için ayrımcılıkla mücadele etmenin tek yolu 20. yüzyıl günahlarıyla hesaplaşmaktır.”

"İLEF AYRIMCILIĞA KARŞIDIR"

Konuşmanın ardından ödül törenini düzenleyen İLEF öğrencileri adına ödülün içeriğine ilişkin konuşma yapan İLEF öğrencisi Kadir Gürhan, İLEF Evrim Alataş Ödülü’nün, ayrımcılığa karşı dersleri alan öğrenciler tarafından ayrımcılık okur yazarlığıyla her yıl ayrımcılık konusunda duyarlı, sıradanlaşıp doğallaşan ve görünmezleşen ayrımcılığı görünür kılan, yeni ve farklı bakış açıları geliştiren ayrımcılık karşıtı bir dil ve toplum tahayyülünün oluşmasına katkıda bulunan medya mensuplarına verildiğini belirtti.

Ayrımcılığa Karşı Dersler'in tamamlayıcı parçası olarak düşünülen bu ödülün “İLEF eleştireldir” cümlesine “İLEF ayrımcılığa karşıdır” cümlesini de eklemeyi ve eleştirelliğe hakkını vermeyi hedeflediğini kaydeden Gürhan, medyayı ne topyekün kirlenme alanı ne de tarafsızlık alanı olarak gören bu iki bakışın da içine yerleştiği sinik, popülist, atıl düşünsel iklime karşı duran medya çalışanlarıyla İLEF öğrencilerini buluşturmak amacıyla verildiğini ifade etti.

Gürhan, sözlerini Evrim Alataş’ın şu cümleleriyle noktaladı:

“Unutmayın, unutmayalım hiçbir şeyi. Efsaneler yeniden yazıldıkları kadar ayrıntılarıyla da korurlar varlıklarını. Ne zulmü unutalım ne de efsanenin sonunu. Işığı bekleyeceğiz. Elbet bir gün dumanı tütmesin diye özenle yakılan ateşlerin yerini, öbek öbek ateşler alacaktır. Elbet bir gün pervane olacağız etrafında o büyük öbeklerin. Gözümüzü yıldızlara dikip gelin korkmayın, inin aşığın sofrasına diyeceğiz. Artık dilek tutmak için kaymanızı beklemeyeceğiz.”

Ödül töreni, Kıvanç’ın vicdan ve serbest piyasa konulu “16 Ton” adlı belgeselinin gösterimiyle sona erdi.

TÜRKER VE ZARAKOLU DA ALMIŞTI

İLEF Evrim Alataş Ödülü’nün ilki 2011’de Gazeteci-Yazar Yıldırım Türker’e, 2012’deki ikinci ödülü de Gazeteci-Yazar Ragıp Zarakolu’na verilmişti. (ANF)