İpek İzci / Radikal

Twitter'da yazdığı ırkçı mesajlarda tepki çeken Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sanat Bölümü Başkanı Prof. Ahmet Atan, bugün Yıldız Teknik Üniversitesi'nde protesto edildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sanat Bölümü Başkanı Prof. Ahmet Atan, Twitter hesabından yazıp daha sonra sildiği mesajlarında Ermeni, Rum ve Musevi halkına yönelik ırkçı sözler kullanmıştı. “Yahudi, Ermeni, Rum’sanız Gezi eylemlerinde aktif rol almanızı anlayışla karşılıyorum. Lütfen soyunuzu araştırın”, “Üç-beş eylemci değil, Yahudi, Ermeni ve Rum özünde ahmakların bileşeni bir grubun isyancıları ile dünden yarına kavgamız olacaktır”, “Bu çapulcular 1908’de Taksim eylemlerinde yer almış olsalardı ‘Abdülhamit istifa’ diyeceklerdi. Uyan Türkiye’m” mesajları büyük tepki alan Atan, bugün saat 12.00’de Yıldız Teknik Üniversitesi’nde protesto edildi.

Yaklaşık 100 kişinin bir araya geldiği protesto gösterisine, başka üniversitelerden öğretim görevlileri de katıldı. YTÜ’nün eski ve yeni öğrencilerinin de geldiği eylemde Atan istifaya çağrıldı. Yıldız Teknik ve Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. İnci Eviner, protesto için “Benim için bunun geçmişi var” diyor. Sanat ve Tasarım Fakültesi’nün yıllar önce yerinden edilip kadrosunun tamamen değiştiğini anlatan Eviner, Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin çağdaş sanatla ilgili interdisiplinel bir fakülteyken, içeriğinin değiştirildiğinin altını çiziyor. “Dans bölümü kapatılmak üzere. Burada tamamen sanatla ilgili, çağdaş sanat anlatışına karşı bir durum var” diyen Eviner, “Bu aslında Gezi ruhunun bir uzantısını. Üniversitemizi geri istiyoruz!” diyor.

Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Osman Erden ise sanatçılar, sanat yazarları ve küratörlerin de katıldığı protestonun Atan’ın bir sanat kurumuna değil bölüm başkanı, hoca bile olmaması gerektiği konusunda bir hareket olduğunu ifade ediyor. Basın açıklaması yapıp dağıldıklarını anlatan Erden, “İlerisi için bir şeyler düşünüyoruz ama bu iş ancak Yıldız Teknik’in öğrenci ve hocalarının katılımıyla mümkün olur” diyor.