Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yalova Valisi Selim Cebiroğlu tarafından saçı ve sakalı üzerinden hakaret edilerek sınıftan kovulan ve bunun ardından düzenlenen "öğretmene saygı yürüyüşü"nde rahatsızlanarak hayatını kaybeden öğretmen Halil Serkan Öz'ün ölümü üzerine, vali Cebiroğlu'nun olaydan sorumlu olduğunu belirterek, "Hukuki süreç işletilmeli ve Vali Cebiroğlu istifa etmelidir," açıklaması yaptı.

"VALİ DE HAKARET EDEREK ÖLÜME YOL AÇMIŞTIR"

Partinin Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç imzalı HDP açıklamasında, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu'nun, Termal Fen Lisesi Matematik Öğretmeni Halil Serkan Öz’ü sözlü saldırı ve yarattığı duygusal tahribatla adım adım ölüme sürüklemesinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği belirtilerek; "Öğretmenlere müfredat, disiplin ve kılık kıyafet yönetmelikleri, elverişsiz çalışma koşulları, düşük ücretler, kadrolaşma sorunları gibi çeşit çeşit araçlarla zulmeden bir devlet anlayışının temsilcisi olan Vali de hakaret ederek ölüme yol açmıştır," diye belirtildi.

"SANDIKTAN ÇIKMAYAN REKTÖR OLARAK ATANIRSA, VALİ DE BU CÜRETİ KENDİNDE BULUR"

"Ülkenin Cumhurbaşkanı, üniversitelerde öğretim üyelerinin oylarıyla seçtikleri kişileri değil de sandıktan çıkamayanları rektör olarak belirlerse; devletin valisi de öğretmenlere pervasızca sözlü şiddet uygulama ve aşağılama cüretini kendinde bulur," denilen HDP açıklamasında, "Onlardan etkilenen vatandaş da Giresun'da cenaze evini taşlar, Trabzon'da Fenerbahçe kafilesinin otobüsünü kurşunlar," diye devam etti.

"HUKUKİ SÜREÇ İŞLETİLMELİ, VALİ İSTİFA ETMELİ"

Halil Serkan Öz'ün, öğrencileri için hazırladığı listelerdeki kitapları okuyan akıllarda ve kalplerde yaşayacağını ve çoğalacağını dile getiren HDP, ilgili açıklamada şunları söyledi:

"Hayaller hakikate kavuştukça, devlet ve temsilcilerinin bu acımasızlığı da sahnelenemeyecektir. Aklıyla kalbini buluşturup var gücüyle çalışan; öğrencilerine düşünme, sorgulama, yaratma ve üretme yönünde eşlik eden; özgür bireyler olmaları için kanallar açmalarına destek olan öğretmenler barışın ve yaşamın teminatıdır.

"Hukuki süreç işletilmeli ve Vali Cebiroğlu istifa etmelidir. Kötülüklerin sıradanlaşmasına alışmayacağız. İnsanların ötekileştirilmediği, yok sayılmadığı, ezilmediği, öldürülmediği; herkesin eşit yurttaş olduğu bir ülkenin hayalini kurmakta ve bu hayali hakikate taşımakta ısrarcı ve kararlıyız." (Demokrat Haber)