HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Pazar günü yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) sorulan nefret söylemi niteliğindeki bir soru hakkında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlanması istemi ile TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Sınavda sorulan 'Galata Karakolu Tabur Ağasına müracaat eden bir Hristiyan, kendisine gavur diyen bir Müslümandan şikayetçi olmuş, bunun üzerine Tabur Ağası, Müslümanı karakola çağırarak 'Oğul, anlatamadık mı? Şimdi Tanzimat var, gavura gavur denmeyecek' demiştir. Buna göre Osmanlı Devleti ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?" şeklindeki sorunun farklı inançlara mensup öğrencilere ve yurttaşlara yönelik rencide eden, ötekileştiren bir söyleme sahip olduğunu belirten Dora, toplumsal kutuplaşmayı ve eşitsizlikleri besleyebilecek tarzdaki bu sorunun öğrencilere neden yöneltildiğini sordu.

Erol Dora'nın önergesinde yer alan sorular şöyle:

- Yukarıda belirtilen soruda Devlet memuru konumunda olan kişiye söyletilen ifadede yer alan ‘gavura gavur denmeyecek’ ibaresi ne anlama gelmektedir?

- Söz konusu soruda, Hıristiyan dinine mensup yurttaşlarımıza yönelik aşağılayıcı ve nefret söylemi niteliğinde olan gavur tanımlamasının mesnetsiz bir diyalog biçimine sokulmak kaydıyla, YGS sınavına giren öğrencilerimize yöneltilmesindeki maksat nedir?

- Bakanlığınız tarafından merkezi olarak hazırlanan sorular çerçevesinde gerçekleştirilen ve milyonlarca çocuğumuzun katılmak durumunda olduğu bir sınavda yukarıda yer alan soruyla amaçlanan bilimsel, pedagojik hedef nedir?

- Demokrasi, insan hak ve özgürlükleri, kimliklere saygı gibi konuların, çocuklara etkili biçimde öğretilmesi ve kavratılmasına ilişkin yöntemler konusunda literatürde birçok bilimsel araştırma, kitap, makale bulunmasına karşın, bunu dikkate almayan ve nefret söylemlerini hoş gören zihniyetlerce hazırlanmış bu tip bir soruya YGS sınavında yer verilmesine ilişkin görüşünüz nedir?

- Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'nin de onayladığı uluslararası insan hakları anlaşmaları ve mevcut anayasanın hangi maddesini referans alarak bir sınavda farklı inançlara mensup öğrencilere ve yurttaşlara yönelik rencide eden, ötekileştiren ifade ve üsluplara yer verebilmektedir?

- Söz konusu soruyu hazırlayarak sınavda sorulmasına karar veren kişi ve kurullar hakkında idari soruşturma başlatılacak mıdır?

- Gerek mevcut ders kitapları, gerekse sınavlarda sorulan soruların, farklı ırk ve inançları hakir gören, nefret içerikli, bilim dışı, iptidai söylemlerden arındırılması yönünde bakanlıkça bir çalışmanız olacak mıdır?

(Demokrat Haber)