http://baskaldiraninsan.com/2013/03/18/hacettepede-polis-teroru/

18 Aralık 2012′de Göktürk-2 uydusunun fırlatma merasimi için ODTÜ yerleşkesindeki TÜBİTAK binasına gelen Başbakan Erdoğan ve bakanlarını protesto eden ODTÜ öğrencilerine saatler boyu biber gazı ve tazyikli suyla saldıran Ankara Emniyeti’ne bağlı çevik kuvvet birimleri, olayların tam 3 ay sonrasında aynı görüntülerin Hacettepe Üniversitesi’nde yaşanmasını sağladılar.

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü”nde sağ görüşlü öğrencilerin düzenlemek istediği etkinliğin protesto edilmesi üzerine, güvenlik tedbirlerini yetersiz bulan üniversite idaresinin polis kuvvetlerini yerleşkeye davet etmesi, Ankara’da yeni bir orantısız polis müdahalesinin yaşanmasına yol açtı.

Bugün saat 12:30′da yerleşkeye giriş yapan çevik kuvvet, 12:45 sularında 2 TOMA (Toplumsal olaylara müdahale aracı), plastik mermiler, biber gazı bombaları ve tazyikli suyla öğrencilere saldırmaya başladı. Yaklaşık 2 saat süren saldırıda 2 öğrenci ciddi şekilde yaralandı, pek çok öğrenci ve üniversite mensubu da tazyikli su, biber gazı ve plastik mermilerden ötürü hafif şekilde yaralandılar. Yerleşkedeki yaşam ise biber gazının tesiriyle durma noktasına geldi. Polis, amfilere kadar girerek biber gazı bombası attı; kapalı alanda gazdan etkilenen bazı öğrenciler bayıldı, bazılarıysa çıkan panikte yaralandı.

Yoğun saldırılarına ara veren çevik kuvvet ekipleri daha sonra protesto edilen etkinliğe evsahipliği yapan toplantı salonu önünde barikat kurarak, etkinlik bitimini beklemeye başladı. Polis, mevzilendiği noktadan biber gazı bombaları atmaya devam etti. Kampüsten, etkinliğin bitmesiyle ayrılan polis, geriye kalabalığa sıkılmış yüzlerce biber gazı kovanı ve plastik mermi bıraktı.

Çevik kuvvetin yerleşkeden ayrılması üzerine rektörlük önüne gelerek polis müdahalesini ve polisi yerleşkeye çağıran rektör Murat Tuncer‘i kınayan öğrenciler, “Etkinlik yapma adı altında Gazi Üniversitesi’nden gelen faşistler üniversiteye girdi. Bunu protesto etmek istediğimiz için saatlerdir polis saldırısına uğradık” açıklaması yaptılar.

Hacettepe Üniversitesi’nden Ali Haydar Tombak’ın çektiği görüntülerde, polis şiddetinin yerleşkede yarattığı öfke ve panik gözüküyor. Kampüsün her yeri biber gazı bombalarıyla dolu olduğu, derslerin yapıldığı binalara giden öğrencilerin gazdan etkilenmemek için çaba sarf ettikleri görülüyor. Görüntülerde en dikkat çekici an ise, polisin kapalı alanlara biber gazıyla yaptığı saldırının ardından yaşananlar. Binadan çıkan onlarca öğrenci biber gazının etkisiyle baygınlık geçirirken, diğer öğrenciler arkadaşlarına yardımcı olmaya çalışıyor.

Beytepe'de gaz bombalı saldırı from Ali Haydar on Vimeo.

DHA’nın dağıttığı görüntülerde ise çevik kuvvet, 18 Aralık 2012′de ODTÜ’deki olaylarda olduğu gibi, yine havaya değil, öğrenci grubunun içine doğru, yere paralel biçimde biber gazı bombalarını atmayı sürdürüyor.