İmece usulüyle kurulan Matematik Köyü’nün başarısından ilham alınarak tasarlanan Nesin Vakfı’na ait Felsefe Köyü ekonomik sıkıntılar sebebiyle bitirilemiyor. Ali Nesin sosyal medya hesabından Felsefe Köyü’ne destek çağrısı yaptı.

2007 yılında tamamlanan Nesin Vakfı’na ait Matematik Köyü İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı olan Şirince köyünün 1 kilometre uzağındaki Kayser dağının yamaçlarında yer alıyor.

Aynı bölgede inşaatına başlanan Felsefe Köyü, bu yaz kapılarını ilköğretim lise ve üniversite düzeyinde öğrenciler ve araştırmacılara açmaya hazırlandı, ancak inşaat ekonomik sıkıntılar sebebiyle bitirilemiyor.

Ali Nesin sosyal medya hesabından köyün bitirilebilmesi için destek çağrısında bulundu.

SIRA FELSEFE KÖYÜNDE

Nesin’in paylaştığı destek çağrısı şöyle:

“Sevgili Dostlar,

"Matematik Köyü müthiş bir başarı yakaladı. O kadar ki başvuran öğrencilerin ancak onda birini kabul edebiliyoruz. Her yıl ilkokuldan doktoraya kadar 5000 dolayında öğrenci Köy’ü ziyaret ediyor.

"Yurtdışından hocalar da Köy’de ders vermek için kuyruğa girmiş durumdalar. Namımız aldı yürüdü…Yaz okullarımız meşhur, biliyorsunuzdur. İlkbahar ve sonbaharlarda ise bir nevi Disneyland’a dönüşüyor Köy.

"Akın akın gelen çocuklarla matematiksel oyunlar oynuyorum. Yenildikçe oynamak istiyorlar, oynadıkça yeniliyorlar…

"Bir zaman sonra o kadar şanslı olamayacağımı düşünüp stratejiyi aramaya başlıyorlar. Tam bulmak üzere olduklarında oyunu değiştiriyorum; yağma mı var!

"En sonunda yeniyorlar tabii. İşte o zaman keyiflerini görmelisiniz. Bazılarına da ancak iki saatte bulabilecekleri bir soru soruyorum. Hangimiz kaç defa aralıksız iki saat düşünmüşüzdür ki; zaman mı var? Ama çocuklar iki saat boyunca probleme yoğunlaşıyorlar ve altından girip üstünden çıkıyorlar. Başlangıçta kendilerine imkânsız gelen bir problemi çözmek onları çok mutlu ediyor. Kendilerine güven duyuyorlar, zekâlarına şaşıyorlar.

"Matematik Köyü dünyada bir ilktir ve sanıyorum imece usulü kurulan bir başka bilim kurumu daha yoktur. Katkısı olan, destekleyen herkese gençler adına çok teşekkür ederim. Umarım yarattığımız güzelliği gelip görmüşsünüzdür. Mutlaka bekleriz. Görülesi bir yer çünkü.

"Güzelliğinden öte, Türk eğitim sistemini vasatlıktan kurtaran devrim niteliğinde bir oluşum mutlaka görülmeli diye düşünüyorum. Matematik Köyü rüştünü ispatladığına göre artık Felsefe Köyü’ne el atabiliriz. Geçen yıl inşaatına başladık. Yarıladık sayılır.

"Paramız tükendi ama. Katkılarınızı aşağıdaki hesap numaralarına yatırabilirsiniz. Not olarak “Felsefe Köyü için” yazarsanız bizim için kolaylık olur. Bir de adresinizi ya da bir iletişim bilginizi eklerseniz teşekkür edebiliriz.

"Bin lira ve üstü bağışta bulunanların adlarını bir mermer plakete yazıp Köy’e asacağız, aynen geçmişte Matematik Köyü’nde yaptığımız gibi. Katkılarınız için çok teşekkür ederim."

Kaynak: Bianet