HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya, veli ve öğrencilerin neden bir grup meslek gruplarına ve özel okullara teşvik edildiğini sordu.

Avcı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Kürkçü, bakanlığı 2013 yılı raporuna göre, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nün payının sınırlı düzeyde artış gösterdiğini, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ndeki düşüş ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ndeki artışın ise önemli düzeyde gerçekleştiğini belirtti.

Kürkçü, "Öğrenci ve velilerin diledikleri tür eğitim öğretim kurumuna yönelmesini hedeflediğini iddia eden MEB, neden belirli tip meslek gruplarına ve özel okullara teşvik vermektedir?" diye sordu.

Devletin, özel öğretim kurumlarının tamamına verdiği teşviklerin sadece son iki öğretim yılı içinde devlete toplam maliyetinin ne kadar olduğunu öğrenmek isteyen Kürkçü, şu sorulara yanıt istedi:

"Kamu okullarına devam eden öğrenciler ile teşvik alan öğrenciler arasında var olan eşitsizliğin artmasını önlemek için Bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir?

Özel mesleki ve teknik kurumların ve imam hatip ortaokulları ve liselerinin teşviki ile devletin elde etmek istediği öğrenci dağılımı nasıldır ve neden bu doğrultuda bir teşvike gidilmektedir?

Derslik başına öğrenci sayısının düşürülmesi için, az çok varsıl olan öğrencileri özel okullara yönlendirmek dışında nasıl tedbirler alınmaktadır?

Organize sanayi bölgelerinde ve diğer bölgelerde öğrencilerin meslek liselerine teşviki yoğun biçimde sürmekte iken, staj koşulları ve öğrencilerin iş güvenliği takibi nasıl yapılmaktadır ya da yapılması planlanmakta mıdır?

TEOG ile açığa çıkan yerleştirme probleminin toplumun en azından biraz daha varsıl kesimi tarafından fazlaca algılanmaması ve problem olarak yansıtılmaması için her iki uygulamanın da aynı döneme denk getirilmiş olması tesadüf müdür?

Eğitim ve Öğretim desteği verilebilecek okulların tespiti hangi bilimsel kriterler dikkate alınarak hazırlanmıştır?

Özel okulların akreditasyonu ya da sınıflaması için 2 eğitim müfettişi ve bir tane de özel öğretim kurumlarından eğitmenin görev aldığı basından takip edilmiştir. Teşviklerin kriterlerinin de bilimselliği ve sağlıklılığı soru işareti iken, bu sınıflamanın bilimselliğinin yanında güvenilir bir biçimde yapılıp yapılmadığının kontrolünü yapacak bağımsız bir kurul kurulacak mıdır?

İlan edilen okullardan ve velilerden gelecek itirazlar nasıl değerlendirilecek?

Teşvike hak kazanan öğrencilerin başvurdukları okul, teşvikten yararlanamıyorsa o öğrencinin teşvik hakkı da kullanılamaz olmaktadır. Bu durumda kaç öğrenci bulunmaktadır? Bu durum için uygulanacak politikalar neden açık bir biçimde ilk tebliğde belirtilmemiştir?

Teşvike hak kazanan öğrencilerin başvurdukları okul, teşvikten yararlanamıyorsa o öğrencinin teşvik hakkı da kullanılamaz olmaktadır. Bu durum, velilerin tercih ettikleri okula çocuklarını gönderme hakları olduğunu iddia eden hükümet politikanız ile ne kadar örtüşmektedir?"

(ETHA)