Deniz Güneş / Demokrat Haber

Geçen yıl azınlık okullarına kayıtlar sırasında ortaya çıkan ve azınlıkların fişlendiğini gösteren “Soy Kodu” uygulaması kaldırıldı. Uygulamanın kaldırılmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı Azınlık Okullarına kayıtlar için okul yönetimlerini yetkilendirdi. Bu yetki üzerine toplanan Ermeni eğitim kurumlarının yetkilileri biraraya gelerek karar aldı. Ermeni okullarına kayıt için Ermeni Cemaatine mensup olma şartı getirildi. Kararla 12 Eylül öncesinde Ermeni okullarına kayıt yaptırabilen Süryani Cemaatinin çocuklarının ve Protestan ailelerin çocuklarının önü yeniden kesilmiş oldu.

Ermeni okullarına kayıtlar için uygulanacak esasların belirlenmesi amacıyla Patrikhane’de Başepiskopos Aram Ateşyan Başkanlığında toplanan okul müdür ve vakıf yöneticileri,  kayıtların nasıl yapılacağının yanı sıra okulların sorunlarını tartıştı. Toplantı iki saate yakın sürdü. Toplantıya HDP İstanbul Milletvekili  Ermeni Okulları Eğitim Komisyonu üyesi Garo Paylan’ın da katıldığı öğrenildi.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz HDP İstanbul Milletvekili ve Ermeni Okulları Eğitim Komisyonu üyesi Garo Paylan,  şu anda bir geçiş dönemi yaşandığını ve sıkıntıların bundan kaynaklandığını belirterek, “Okullarımızda öğrenci kaybı olmayacak. Kimse mağdur olmayacak. Sorunu önümüzdeki toplantıda spesifik vakalara da odaklanarak çözeceğiz.” dedi. Paylan, Ermeni okullarına kayıt için Ermeni kiliseleriyle ilişki içerisinde olması, cemaate bağlı bulunması şartının devam edeceğini belirterek, “Katolik, veya Protestan Ermeni kilisesine giden alilerin çocukları da kaydolabilecek.” dedi.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada “Ermeni okullarına kayıt olabilmesi için, ilgili çocuğun Ermeni cemaatine ait olma kriterlerini taşıyıp taşımadığının kontrol edilmesine ve kriterleri yerine getirmeyen çocukların okullara kaydının yapılmayacağına karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Toplantıda ayrıca, kayıt sırasında ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için Danışma Kurulu oluşturulmasına karar verildi.  Kararın okul müdürlerine tebliği için Feriköy’de 18 Ağustos Salı günü yeniden bir toplantı yapılacağı öğrenildi.