Eğitim-Sen, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Değerlendirme Raporu’nu açıkladı.

Rapora göre 2015-2016 eğitim öğretim yılında cinsiyetçilik ve ayrımcılık arttı.

Raporda dindar nesil yetiştirme iddiasındaki iktidarın politikalarının, karma eğitimi ve cinsiyet eşitliğini hedef aldığı ifade edildi.

Rapora göre;

* 4+4+4 sistemiyle örgün eğitimde kız çocuklarının sayısı geriledi, 2013-2014’te yüzde 99,61’deki kız çocuklarının okullaşma oranı bu yıl yüzde 95,22’ye geriledi.

* 2015 yılında 18-24 yaş arası 3,2 milyon genç okulunu terk etmek zorunda kaldı.

* UNESCO’ya göre ilk ve ortaöğretimde toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmesi riskli görülen 24 ülkeden biri olan Türkiye’de, yoksul ailelerden gelen kızların yüzde 6’sı iki yıldan daha az eğitim görüyor. Bu oran Doğu illerinde yüzde 43’e kadar yükseliyor.

* Milli Eğitim Bakanlığı iktidarın cinsiyetçi politikalarını hayata geçiriyor.

* Eğitim kurumları, taciz ve istismarın yaygınlaştığı yerler haline geldi.

* Cinsiyet ayrımcılığı ders kitapları aracılığıyla aktarılıyor.

Ayrıca raporun “SONUÇ  bölümünde şu ifadelere yer verildi:

“İktidarın yıllardır uyguladığı ırkçı, gerici politikalar ve dinselleştirme çabalarına rağmen baskılarına karşı asla pes etmeyeceklerini gösteren liseli gençlerin direnişi bize umut oluyor. Baskılara karşı sesini yükselten liseli gençlerin taleplerine sahip çıkıyoruz.

“Kamusal, parasız, demokratik, nitelikli, bilimsel ve anadilinde eğitim hakkının önündeki engellerin kaldırılması, cinsiyetçi ve cinsel saldırıları körükleyen zihniyetin değişmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.