Önceki gün, Ege Üniversitesi'ne ülkücü bir grubun ellerinde satır ve baltalarla saldırısı sonrası çok sayıda öğrenci yaralanmış; çıkan olaylar sırasında yaralanan ve ülkücü grubun lideri olduğu söylenen Fırat Yılmaz Çakıroğlu hayatını kaybetmişti.

Ege Üniversitesi Öğrenci Dayanışması, üniversitedeki olaylara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

"SALDIRI ORGANİZEYDİ"

Dayanışma'nın açıklamasında, medya üzerinden dezenformasyon yapıldığı belirtilerek, "Gerçek olan, eli sopalı, satırlı ve çoğu öğrenci olmayan 150 kişilik faşist güruhun üniversiteye, devrimci demokrat, yurtsever öğrencilere saldırdığıdır," denildi.

Açıklamada, saldırının organize olduğuna dikkat çekilirken, saldırgan gruplarla polisin işbirliği içinde olduğu öne sürüldü.

ÖGB ÖĞRENCİLERİ "KAÇIN" DİYE UYARMIŞ

Saldırının saat 17:00 sularında gerçekleştiğinin belirtildiği açıklamada, sayısı 150 kadar olan saldırgan grubun okula Eğitim Fakültesi tarafından girdiği daha sonra da İletişim Fakültesi içerisinden bağlantı yolları aracılığıyla olayların asıl cereyan ettiği Edebiyat Fakültesi'ne giriş yaptığı belirtildi.

Özel Güvenlik Birimleri'nin (ÖGB) okula giren grupları fark edip Edebiyat Fakültesi önünde oturan ve sayıca az olan öğrencilerin yanına gelerek , “Kaçın, 150 kişilik bir grup size saldırmaya geliyor” diyerek kendince uyardığının da aktarıldığı açıklamada, ÖGB'lerin bu "uyarının" ardından olay yerini hızlıca terk ettiği söylendi ve şöyle devam edildi:

"Aynı zamanda ÖGB olaylar sonrasında yaptığı açıklamada, polis ekiplerine haber verildiğini ancak okula herhangi bir müdahale için gelinmediğini de dile getirmiştir. Saldırının organize ediliş şekli daha önce Fırat Çakıroğlu ve arkadaşlarının Ege Üniversitesi’ne saldırı girişimlerinin benzeridir. Bu saldırılar tıpkı DTCF, İstanbul Üniversitesi ve memleketin birçok üniversitesindeki gibi, polis ve sivil faşist işbirliği ile yapılmış saldırılardır."

"DERSLER BAŞLAMADI, SINAVA GİRİLECEĞİ NASIL İDDİA EDİLİR?"

Olaylar esnasında hayatını kaybeden Fırat Çetinoğlu'nun "sınava giderken uğradığı saldırıyla öldüğü" iddiasının yalanlandığı açıklamada, bunun bir "mağduriyet senaryosu" olduğu dile getirilerek, "Üniversitede henüz derslerin bile başlamadığı bir tarihte nasıl olur da sınava gireceği iddia edilir?" diye soruldu ve saldırgan grupların okula "ellerinde satır ve sopalarla öldürmek niyetiyle geldiği" hatırlatıldı.

"ÇETİNOĞLU'NUN ÖLÜMÜNÜN SORUMLUSU SALDIRGANLAR VE POLİSTİR"

Ege Üniversitesi Öğrenci Dayanışması'nın açıklamasında, kamuoyuna yansıtıldığı şekliyle olaylar sırasında hayatını kaybeden Fırat Çetinoğlu'nun sorumlusunun hedef gösterilen "solcu-yurtsever" öğrenciler değil, "organize saldırının suç ortağı olan polisler ve saldırganların kendisi" olduğu savunuldu.

Açıklamanın devamında, "bu tür organize ırkçı saldırılar karşısında üniversitenin korunacağı ve faşizme karşı mücadele edileceği" belirtildi.

(Demokrat Haber)