Dicle Üniversitesi'nde iki gün önce (8-9 Nisan) Hizbullah taraftarı olduğu belirtilen grubun yurtsever öğrencilere saldırısıyla başlayan olaylar devam ediyor.

Bugün yaşanan kavgada en az 4 kişinin yaralanması ardından kampüse zırhlı ve TOMA'larla giren polislerin birçok kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Üniversitede yaşanan olayların ardından DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk, BDP İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün de aralarında bulunduğu heyet üniversiteye giderek öğrencilerle görüştü.

ANF'nin haberine göre, heyetin öğrencilerle görüşmesi sürerken, polisin yaşanan kavganın ardından rastgele öğrencileri ve sivilleri gözaltına aldığı gözlenirken, yaralı sayısının artabileceği bildirildi.

DERSLERE ARAVERİLDİ

Ayrıca, Dicle Üniversitesi'nde son üç gündür yaşanan olaylar sonrasında, Üniversite yönetimi derslere geçici bir süre ara verdiğini açıkladı. Üniversite yönetiminin bu kararının ardından, Üniversitenin giriş ve çıkışlarında polisler görevlendirildi.

DTK'DEN AÇIKLAMA

DTK ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Gençliğe olan öfkesini her fırsatta gösteren polis bu provokasyonu bahane ederek gençlere yoğun bir şekilde saldırmıştır. Halkımızın önemli bir özgürlük dinamiği olan gençlerle dayanışma ve olayların büyümesini engellemek amacıyla üniversiteye giden Eş Başkanımız Sayın Aysel Tuğluk ve Koordinasyon Kurulu üyemiz BDP Milletvekili Sayın Mülkiye Birtane de polisin saldırısına maruz kalmış, Eşbaşkanımız yaralanmıştır. Üniversite çıkışında da Eşbaşkanımızın arabasının önü kim olduğu ve kimlerle bağlantılı oldukları karanlık olan bir grup tarafından kesilmeye çalışılmıştır. Kimsenin halkımızın sağduyusunu ölçme hakkı yoktur.  Bu tür saldırıların ne yurtsever gençliği ne de gençlikle bir bütün olan kongremizi ve halkımızı yıldırmayacağı açıktır," denildi.

Üniversite yönetiminin de bu olayda oynadığı rolün ortada olduğunu belirten DTK, olayların büyümemesi ve öğrencilerin haklarını korumaktan yana tavır almayan Dicle Üniversitesi yönetiminin polis saldırısına seyirci kaldığını ve sorunun çözümü için çaba göstermediğini belirterek, "Polisin Fakültelere dahi girmesine izin veren bu zihniyetin özgür düşüncenin gelişmesine yardım etmesi düşünülemez" dedi.

"Bu tip saldırıların altında yatan gerçekliğin süreci hazmetmemekle ilgili olduğu açıktır" denilen açıklamada, "Kürt halkı ulusal birlik ruhu ile barış, demokratik siyaset yöntemleriyle demokratik kurtuluşa yönelirken bu tür provakatif girişimlerin bu özgürlük yürüyüşünü tıpkı 90’lı yıllarda olduğu gibi olumsuz etkilemeyeceğini de belirtmek gerekir" ifadeleri kullanıldı.

DTK açıklamasında, "tüm ulusal ve toplumsal kesimleri hassas davranmaya, gereken sorumluluk bilinciyle hareket etmeye ve bir kez daha ulusal birlik etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz," dedi.