18 uzmanın incelediği hatada 1,5 milyon adet kitabın ilgili sayfası teker teker yırtılacak. Sorumlular arasında istifa eden ya da görevden alınan olmadı. 

Yeni eğitim-öğretim yılında 6’ncı sınıf Türkçe Dersi Öğrenci Çalışma Kitabı’nda yer alan bir karikatürde kutup ayısının yaptığı el hareketi tepkiye neden olurken, 18 uzmanın çeşitli aşamalarda okuyup incelediği ama görmediği hata nedeniyle ‘1,5 milyon adet kitabın ilgili sayfasının teker teker yırtılması kararı’ dışında bir adım atılmadı. Kamuoyunda büyük tepki çeken olayda konuyla ilgili sorumlular arasında istifa eden ya da görevden alınan da olmadı. 

Karar gazetesinden haberine göre, Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş “Sorumluluğumuz yok” açıklaması yaparken, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından okullara dağıtılan 6’ncı sınıf Türkçe çalışma kitabının 13. sayfası ‘yırtılarak’ imha edilmeye başlandı. İmha sürecinin bugün tamamlanması bekleniyor. TTK ve 18 uzman tarafından incelenen karikatürde sorumlular hakkında ise herhangi bir işlem yapılmadı, istifa eden olmadı.

Karikatürü çizen Selçuk Erdem kitaptaki görseliyle ilgili, “İzinsiz alırsanız böyle olur. Bana sorsaydınız okul kitabı için uygun olmadığını söylerdim” diyerek tepki göstermişti.

Pedagojik şartları yerine getirmediği gerekçesiyle Milli Eğitim’in açtığı ihaleye alınmayan kitabın yeniden değerlendirilerek sürece dahil edildiği ve sonunda ihaleyi müstehcen karikatürün yer aldığı kitabı basan yayınevinin kazandığı ortaya çıktı. Sorumluların açıklanması beklenirken, konunun takipçileri üniversite sınavında sıralama skandalı sonrasında hatasını kabul edip istifa eden ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir’in davranışını hatırlattı. Öte yandan 1,5 milyon kitaptaki hatanın telafisi için okullara dağıtılan kitaplarda yeni eğitim öğretim yılı başladığında öğrenciler 13. ve 14. sayfaları göremeyecek.