Kürt  illerinde abluka nedeniyle birinci dönemini okul yüzü görmeden kapatan on binlerce öğrenci, ikinci dönemde de okula gidemeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yarıyıl tatilinde yapılacak dediği ‘telafi eğitimi’ ise yapılamadı. Bölgede sadece 12'nci ve 8'inci sınıf öğrencilerinden 5 bine yakınına 10 günlük telafi eğitimi verildi.

Silopi’de, ise geçen dönem okula gidemeyen 15 bine yakın öğrencinin yarın okula başlaması bekleniyor, ancak birçok okul harabeye döndüğü ve karargah olarak kullanıldığı için eğitim yapılması zor görünüyor.

CİHAN’ın haberine göre Diyarbakır'ın Sur, Mardin'in Nusaybin ve Dargeçit, Şırnak'ın Cizre ve Silopi gibi ilçelerinde yaşanan sokağa çıkma yasakları ve saldırılar nedeniyle 114 bin öğrenci okula gidemedi.

Eğitim yılının birinci döneminin kapandığı 22 Ocak'ta, Cizre'de 104 okulda öğrenim gören 41 bin 127 öğrenci, Silopi'de 68 okulda öğrenim gören 39 bin 128 öğrenci, Sur ve Nusaybin'de 10'ar bin öğrenci karne alamadı.

SİLOPİ’DE YASAK KALKTI AMA

Silopi’de 15 bine yakın öğrencinin okula başlayacağı bekleniyor fakat sokağa çıkma yasakları ve saldırılar sonrasında birçok okul harabeye dönmüş vaziyette. Yasağın kısmı olarak kaldırıldığı Silopi'de ise birçok okul hasar gördüğü için eğitim ve öğretime nasıl başlanacağı muamması devam ediyor.

İlçede bulunan okulların tamamına yakını çatışmalardan hasar görürken 4 okulun  ise içişleri bakanlığına devrinin yapılarak karakol yapılacağı iddia ediliyor.

TELAFİ EĞİTİMİ YAPILMADI

Bakanlık, 19 Ocak'ta bir açıklama yaparak, eğitimi engellenen öğrencilere telafi eğitimi verileceğini duyurdu. Bunun için Sur, Dargeçit, Nusaybin, Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde eğitimin başlatılması için valiliklere yazı gönderildi.

25 Ocak Pazartesi günü Diyarbakır, Mardin ve Batman'da telafi eğitimleri başladı. 114 bin öğrenciden sadece 5 bine yakınına 10 günlük telafi eğitimi verildi.

İdil'deki öğrencilerden sadece 500'ü, 27 bin öğrencinin olduğu Nusaybin'den sadece bin 500'ü Mardin'in Midyat ilçesinde telafi eğitimine başladı.

80 binden fazla çocuğun okula gidemediği Cizre ve Silopi ilçesinden ise sadece bin 559 öğrenci Batman'da, 10 binden fazla çocuğun okuldan mahrum kaldığı Sur'da ise bine yakın öğrenci Yenişehir ilçesinde telafi eğitimi aldı.

EN BÜYÜK SIKINTI CİZRE’DE

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği ilçeler arasında en büyük sıkıntı Cizre’de yaşanıyor. Bölgede çatışma ve saldırılar yaşanıyor, ilçeye girişler yasak. 41 bin öğrencinin eğitim gördüğü ilçedeki bin 300 öğretmenin büyük kısmı, Bakanlığın mesajıyla ilçeyi terk etmişti.

Alınan bilgiye göre, öğretmenler ilçeye dönüp eğitime başlamak için yasağın kalkması ve çatışmaların bitmesini bekliyor. Bakanlığın, öğretmenlere dönmesi konusunda şu ana kadar herhangi bir tebliğde bulunmadığı öğrenildi.