Bir grup bilim insanının, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) sunduğu raporda zorunlu eğitim müfredatında evrimsel biyolojinin yer almasının önemine dikkat çekilerek canlıların ortak köklere sahip olmasının tartışmalı bir konu olmadığı savunuldu. 

MEB tarafından Ocak 2017 tarihinde açıklanan müfredat taslağında evrimsel biyoloji eskisine göre çok sınırlı bir kapsamda yer alıyordu.

Lise son sınıf müfredatında yer alan ‘Hayatın başlangıcı ve evrim’ ünitesi çıkarılmış, yerine, ‘Canlılar ve çevre’ başlıklı bir ünite getirilmişti. Bu ünitede öğrencilere çevre şartlarının genetik değişimlerin sürekliliğine etkisi açıklanacak, ancak evrim teorisine değinilip değinilmeyeceği bilinmiyor.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, evrim teorisinin ‘çürütüldüğünü’ iddia etmişti: “Evrim teorisi bilimsel olarak eskimiş ve çürümüş bir teori. İlla müfredatta okutulacak diye bir şey yok. Tezlerden bir tanesi olarak okutulabilir. Ama ‘Evrim teorisine inanan ilerici, inanamayın gericidir’ demek çağdışı bir görüştür.”

“EVRİMSEL BİYOLOJİ DOĞA BİLİMLERİNİN İSKELETİDİR” 

Evrensel’de yer alan habere göre, bir grup biliminsanı ‘Zorunlu Eğitim Müfredatında Evrimsel Biyoloji Konusunun Yer Almasının ve Kapsamının Artırılmasının Gerekliliği Hakkında’ başlık bir bir rapor hazırlayarak bakanlığa iletti.

Raporu sunan heyette, Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği, Moleküler Biyoloji Derneği ve Biyologlar Dayanışma Derneği temsilcilerinin yanısıra Ankara Üniversitesi Antropoloji bölümü, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü, Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ve Hacettepe Üniversitesi Biyoloji bölümü ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Biyolojik Bilimler bölümü öğretim üyeleri yer aldı.

Raporda evrimsel biyolojinin doğa bilimlerinin iskeletini oluşturduğu vurgulandı. Canlıların ortak köklere sahip olması ve zaman içinde değişmesinin tartışmalı konular olmayıp kabul edilmiş bilimsel olgular olduğu açıklandı. Evrimsel biyolojinin bu olguların mekanizmalarını inceleyen ve açıklayan bir araştırma alanı olduğu ifade edildi.

Hem gelişmiş hem gelişmekte olan ülkelerin ilk ve ortaöğretim müfredatlarında evrim konusunun kapsamlı bir biçimde işlendiği ortaya konulurken, İran da örnek gösterilen ülkeler arasında yer aldı.

Raporda, İran’da 12’nci sınıf lise biyoloji kitabında evrimsel biyoloji konularına yaklaşık 60 sayfa ayrıldığı ve konunun son derece güncel bir içerikle işlendiği vurgulandı.

Taslağa dair görüş toplayan MEB, müfredat programının son halini yakın zamanda açıklayacak.