Ege Üniversitesi’nde 20 Şubat 2015 tarihinde meydana gelen olaylar sonucunda ilan edilen "sıkıyönetim" devam ediyor.

Okul beş günlük aradan sonra olağanüstü güvenlik kurallarıyla açıldı. Girişlerde özel güvenlik ve polislere, öğrencilere yönelik kimlik sorgulama ve arama yetkisi verildi. TOMA’lar ise girişleri "korumak" amacıyla bekletildiler.

Polise sınırsız arama yetkisi verilirken; yürüyüş, afiş asma, tanıtım masası açma ve basın açıklaması yapmanın rektör tarafından yasaklandığı ilan edildi. Okuldaki uygulamalar 12 Eylül'ü aratmayacak düzeyde.

Ege LeGeBİT Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Topluluğu’nu ’toplumun henüz hazır olmadığı’ gerekçesiyle üç yıldır oyalayan okul yönetimi, bu sefer de LGBTİ’lerin güvenlik geçişinde yaşadığı sorunlarla gündeme geldi.

Trans kadın ve gey öğrencilerin geçiş esnasında natrans kadın polisler tarafından aranmak istemesiyle başlayan olaylarda öğrencilerin talepleri karşılanmadı. Trans kadın ve gey öğrenciler zorunlu olarak natrans erkek polisler tarafından arandılar. Öğrenciler, yaşadıkları tacizlerin ve okul içinde inşa edilen korku imparatorluğunun LGBTİ’lerin bir araya geldiği okul ortamını yok ettiğine dikkat çekiyor.

İDEOLOJİK RENKLİ” BALONLAR

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle  piknik yapmak amacıyla bir araya gelen natrans kadın öğrenciler ise okul ortamını normalleştirmek için 6 Mart Cuma günü balonlarla alanları süslediler.

Özel güvenlik ve polis tarafından “ideolojik renkleri barındırdığı” gerekçesiyle balonlara iki gün ardı ardına saldırı gerçekleştirildi. Bu saldırılardan sonra öğrenciler balonları daha yüksek alanlara asarak, alanlarda var olma mücadelesine devam ettiler.

Kaynak: Kaos GL / Semih Deniz