Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Alevi örgütleri ve Eğitim Sen'in “Laik, Bilimsel, Anadilinde Eğitim ve Demokratik Yaşam” talebiyle çağrıcılığını yaptığı okul boykotu ile ilgili konuştu.

Çelik, TRT Haber’e yaptığı açıklamada boykotun öne çıkan taleplerinden zorunlu din eğitiminin kaldırılması ile ilgili “Çocuklarımızın bu dersi alması gerekiyor, tartışacağımız konu bu dersin nasıl olması gerektiğidir” dedi.

ALEVİLİK İSLAM İÇİ BİR YORUM’

“Ben izliyorum hayret ediyorum. Bazı Alevi dernek temsilcilerinin konuşmalarını izliyorum onlara da hayret ediyorum. Alevilik İslam’ın içinde bir yorum. Hangi Alevi’ye sorsanız herkes bunu açık ve net iyi ifade eder. Farklı bir niyetleri varsa onları da açık bir şekilde paylaşmaları gerek ki zorlamaya gerek yok. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi bizim anayasada zorunlu. Bir de anayasa da din eğitimi dediğimiz eğitim var. Ama o zorunlu değil. O kendi talebine ve ebeveynin talebine bağlı.

“Biz çalışmalarımızı yaptık. Şimdi itiraz din kültürü kalksın ise ben şahsen katılmıyorum. Ya da bizim çocuklarımızın hangi mezhebe mensup olursa olsun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersini alması gerekiyor. Bizim tartışacağımız konu bu dersin nasıl olması gerektiğidir. Eğer biz onu netleştirirsek hiçbir problem yok. Din dersi ya da eğitimi her ailenin talebi doğrultusunda verilmesi gerekiyor. Din eğitimi isteğe bağlı olarak verilmeli, din kültürü tüm gençlere verilmesi gerekiyor. Bizim gençlerimiz Müslümanlık, Yahudilik, Hristiyanlık nedir bilecek. Mezhepleri bilecek.”

İKİ İLDE POLİS SALDIRISI, 18 GÖZALTI   

Birleşik Haziran Hareketi (BHH), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), KESK gibi siyasi parti ve örgütlerin destek verdiği boykot Türkiye çapında gerçekleşiyor.

Boykot İzmir ile İstanbul Maltepe ve Gülsuyu’nda polis ve ülkücü grupların saldırıları yaşandı. İzmir ve İstanbul’da 18 kişi gözaltında.

Maltepe'de Kaşgarlı Mahmut Ortaokulu'nda Velider ve Milli Eğitim Vakfı velileri okul önünde boykottaydı. Gösteriye polis saldırdı. Dokuz kişi gözaltına alındı.

Maltepe İdealtepe'de bulunan Hasan Şadoğlu Lisesi'nde ülkücüler boykota katılan öğrencilere saldırıda bulundu. Yaralılar var.

İzmir’de gerçekleşen polis saldırısında Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi'nin verdiği bilgilere göre, Ses Şube Başkanı Rukiye Hamarat, Bahri Alkan,Tekin Çelik, Savaş Candemir, Hasan Ali Kılıç, Barış Eke, Zeki Kaya, Veysel Erol, Arif Yıldız gözaltına alındı. (Bianet)