Son dönemde yaşanan çatışma sürecinde yaşanan ölümler ardından medyada kullanılan savaş diline dikkat çekmek için attığı tweet bahane edilerek tutuklanan HDP’li üniversite öğrencisi Bercan Aktaş’a İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden hocaları #BercanAktaşYalnızDeğildir diyerek sahip çıktı.

Gençlik kotasından HDP Parti meclisi üyesi de olan Bercan Aktaş Twitter hesabından, PKK’lilerle girdiği çatışmada hayatını kaybeden özel harekat polisi için "Şemdinli'de Polis Özel Harekat komiseri Ahmet Çamur etkisiz hale getirilmiş" diye yazmış, bunun üzerine önce sosyal medyada "AK Trol" adı verilen AKP yanlısı hesaplar tarafından lince uğramış, ardından “havuz medyası” olarak adlandırılan Ak Parti yanlısı medyada hedef gösterilmişti. Ardından da önce Terörle Mücadele polislerince gözaltına alındı sonra da çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi, oradan da Silivri L Tipi Cezaevi'ne nakledildi.

Bercan Aktaş "Bu savaşta yitirdiğimiz hiç kimse "etkisiz hale gelen" değersiz canlar değildir" diyerek o tweeti "bu dilin ne kadar çirkin olduğunu anlatmak için" attığını belirtmişti.

“BERCAN BARIŞI SAVUNMAK İÇİN SİYASİ SORUMLULUK ÜSTLENMİŞTİR”

“Biz aşağıda imzası bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi hocaları, Üniversitemiz Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü öğrencisi Bercan Aktaş’ı tanımış olmaktan, fikri ve insani gelişmesine bir nebze de olsa katkıda bulunmuş olmaktan memnuniyet duyuyoruz” diyen hocaları #BercanAktaşYalnızDeğildir başlıklı açıklamalarında şunları dile getirdi:

“Bercan’ın attığı bir tweet’ten dolayı tutuklanmasını ve 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemini insan haklarının ciddi bir ihlali olarak değerlendiriyor ve içinde bulunduğumuz olağanüstü siyasal halin çarpık bir yansıması olarak görüyoruz. Bercan’ın sözü bir suç unsuru içermediği gibi, sözün hedefi can kaybının gayriinsani askeri terimlerle ifade edilmesini eleştirmektir. Bu eleştiri incitici, sarsıcı ve rahatsız edici olsa dahi düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmelidir. Düşünce özgürlüğünün tek sınırı şiddet çağrısıdır ve şiddet çağrısı yapmak bir yana, Bercan şiddete karşı barışı savunmak için genç yaşında siyasi sorumluluk üstlenmiştir”

Aralarında Murat Belge, Murat Paker, Ahmet Tonak, Arus Yumul, Bülent Bilmez, Jale Parla gibi isimlerin de yer aldığı Bilgi Üniversitesi’nin 64 hocası “Bercan’ın maruz bırakıldığı ihlaller zinciri keyfi olarak gözaltına alınmasını, ters kelepçe takılmasını ve nihayetinde tutuklanmasını içermektedir. Tutuklamanın bu koşullar altında hiçbir somut gerekçesi yoktur ve bir cezalandırma yöntemi olarak kullanılmaktadır” dediler.

“Bercan’ın tutuklu yargılanması Anayasamız ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından korunan eğitim hakkının da ihlal edilmesi anlamına gelmektedir” denilen açıklamada “Bu tür ihlaller sadece genç bir insanın hayatını karartmakla kalmayıp siyaset, güvenlik ve hukuk kurumlarına yönelik zaten sınırlı olan güveni daha fazla aşındırmaktadır” vurgusu yapıldı.

“Bizler Bercan’ın hocaları olarak ona karşı yapılan bu ihlallerin, bu hukuk garabetinin bir an önce sona erdirilmesini talep ediyoruz” denilen açıklamaya imza atan Bercan’ın Hocaları şöyle:

Ahmet Tonak

Alper Kırklar

Arus Yumul

Aslı Tunç

Avşar Gürpınar

Ayhan Kaya

Aylin Dağsalgüler

Ayten Zara

Başak Tuğ

Bülent Bilmez

Bülent Somay

Can Altay

Can Cemgil

Can Zeren

Celil Oker

Cemil Boyraz

Elif Kendir B.

Emre Gönen

Erkan Saka

Ertan Önsel

Esra Elmas

Esra Ercan

Evren Aysev Deneç

Evren Hoşgör

Ferda Keskin

Feyda Sayan

Gökhan Tan

Gözde Şarlak

Güventürk Görgülü

Hale Bolak Boratav

Halil Nalçaoğlu

Itır Erhart

İhsan Bilgin

Jale Parla

Kaan Atalay

Kenan Çayır

Kudret Çobanlı

Kutay Karabağ

Kürşat Bumin

Meltem Yılmaz Şener

Murat Belge

Murat Özbank

Murat Paker

Nazan Aksoy

Nazan Haydari

Nevzat Sayın

Ohannes Kılıçdağı

Ozan Zeybek

Ömer Turan

Özkan Karababa

Pınar Uyan

Sarper Durmuş

Senem Aydın Düzgit

Sernaz Arslan

Süreyya Topaloğlu

Şebnem Yalınay Çinici

Tansel Korkmaz

Tolga Tüzün

Ulaş Karan

Yaman Akdeniz

Yelda Yücel

Zeynep Altok

Zeynep Çatay Çalışkan

Zeynep Turan

(Demokrat Haber)