Soner Aydın / Demokrat Haber - Mersin

Eğitim-Sen Mersin Şubesi Dünya Anadili Günü nedeniyle çocuklara balon dağıttı. Eğitim-Sen Şube Başkanı Sinan Muşlu, “Anadil haktır, anadilin engellenmesi en fazla anadili ile iletişim sağlayan çocukları etkilemektedir” dedi.

TÜRKİYE’DE 18 DİL TEHLİKEDE

Özgür Çocuk Parkı içinde bir araya gelen Sendika üyelerine, çok sayıda STK Temsilcisi ve anadilin özgürleşmesini isteyenler ve işçiler de destek verdi.

Burada kısa bir açıklama gerçekleştiren Eğitim-Sen Şube Başkanı Sinan Muşlu, “UNESCO verilerine göre dünya üzerinde 2 bin 500 dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıyayken, Türkiye’de tehlikede olan anadil sayısı 18’i bulmaktadır. UNESCO tarafından yüz yıl içinde bir dili konuşacak çocuk kalmayacak durumda ise o dil tehlikede, bir dili konuşacak çocuk kalmamışsa o dil ölü kabul edilmektedir” dedi.

EN FAZLA ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR

“Etnik ve ulus düzeyinde toplulukların bütün ilişki ve etkinliklerinde kullandıkları ve anlaştıkları dil, o topluluğun anadilidir” ifadelerini kullanan Muşlu, “daha geniş bir tanımla, bir insanın hiçbir eğitime tabi tutmaksızın ailesi, çevresi ve toplumu aracılığı ile öğrendiği dil, anadili olarak tanımlanmaktadır. Anadilin kullanımının engellenmesi ilgili toplumun bütün bireylerini değişik boyutta etkilese de, tartışmasız ne fazla çevresi ile iletişimini anadili ile sağlayan çocukları etkilemektedir. Bu yıl dünya çapında 12’nci kez kutlanan Dünya Anadil Gününü, ülkemizde anadili Türkçeden farklı (Kürtçe, Arapça, Lazca, Hemşince, Çerkezce vb.) olan milyonlarca çocuğun kendi anadillerinin koparılmadığı bir ortamda öğrenmeleri en temel haklarıdır” şeklinde konuştu.

ENGELLER KALDIRILMALI

Dünya Anadili Günü'nde milyonlarca çocuğun anadilini konuşmadığını ve anadilde eğitim görmediği için mağduriyet yaşadığını sözlerine ekleyen Muşlu şunları söyledi:

“Bilimsel, laik ve demokratik eğitimin ayrılmaz bir parçası olan farklı anadiller üzerindeki sınırlamalara son verilmeli, her bireyin kendi anadilini öğrenmesi ve eğitim almasının önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. Eğitim-Sen olarak, tüm Türkiye halklarının 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nü kutluyor, farklı anadili ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz.”