Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın temelini attığı Alevi İmam Hatip Lisesi, 2016’da eğitime başlayacak. Alevi inancının önde gelen isimleri ise cemevlerine Alevi dedeleri yetiştirmeyi de amaçlayan okula tepkili. Aleviler, Alevi öğretisinin okullarda yapılamayacağına dikkat çekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Dost Eli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı işbirliğiyle 2016'da açılacak okulda Türkmenistan’dan getirilmesi planlanan dedelerin eğitim vermesi planlanıyor. Okulda, cemevlerinde hizmet verecek dedelerin yetiştirilmesi de hedefleniyor.

İMC'ye konuşan Alevi dedeleri ise tepkili. Alevi dedelerinin konuya ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

‘DEDELİK SİLSİLE YOLUYLA GELİR, OKULLA DEĞİL’

Pir İbrahim Erzincan:

“Devlet bunları yapacağına önce Alevilerin hakkını versin. Alevi dedesi yetiştirmesin, haklarını versin. Yapılan asimilasyon politikalarıyla, katliamlarıyla bir defa yüzleşsin devlet.

Bizde ikrar vardır. O ikrar da Hüseyin-i Kerbela’dır. Hüseyin-i Kerbela mazlumun, yetimin yanındadır. Özgürlüğün, barışın yanındadır. Bugünkü sistem bunların hiçbirini kabul ediyor mu, uyguluyor mu? Bunlar Aleviliği bitirmekten başka bir şey değil."

‘SİZE ALEVİLİK'İ ÖĞRETECEĞİZ PROJESİ’

Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez:

“Aslında siz Alevilik’i bilmiyorsunuz, biz size Aleviliği öğreteceğiz, Alevi dedelerini cahil görme projesidir bu. Alevi dedelerine hakaret olarak görüyorum. Bu okulun ana hedefi Alevi dedelerinin inançlarını bilmediğini, cahil kişiler olduğunu söyleyip toplum üzerinde etki yaratarak kendilerine kabul etmeye çalışıyorlar."

‘BİZE ÇİN MALI ALEVİ LAZIM DEĞİL’

Pir Sultan Abdal Derneği üyesi Recai Ulutaş:

“Açtıkları okul, bizim okulumuz değildir. Sistemin yetiştireceği Aleviler, sisteme adapte olmak üzere asimile politikalarına karşı çıkıyoruz ve asla da onaylamayacağız. Bizim kendi coğrafyamızda, kendi sütümüzle yaptığımız yoğurtla kendimizi yetiştiririz. Bize Çin malı Alevi lazım değil.”

"ALEVİLERİN KABUL EDECEĞİ BİR DURUM DEĞİL"

Müslüm Doğan:

“Aleviliğin inanç ve öğreti anlamında ekseninden kopartılıp Sünni bir eksene oturtulması meselesidir. Devletin bu anlamdaki çabaları bu düzeye ulaşması aslında devletin, hükümetin ne kadar samimiyetsiz olduğunun da göstergesidir. Bu anlamda eğitimin devlet eliyle verilmesi Aleviler tarafından kabul edilecek bir durum değildir."

Habere gitmek için tıklayınız