Bolu’da Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde uzaklaştırma cezalarını protesto için oturma eylemi yapan öğrencilere çevik kuvvet ekipleri müdahale etti. En az 45 öğrenci gözaltında.

bianet’e konuşan öğrenci Doğan Çelik Gölköy Kampüsü'ndeki Aktivite Merkezi’nde “Eğitim Hakkımızı Geri Alacağız” pankartıyla sonuç alan dek süresiz devam etmesini planladıkları oturma eylemine bugün saat 11.00’de başladıklarını söyledi.

Dönüşümlü olarak gün içinde devam eden eylem süresince önce sivil polis ve özel güvenlik görevlilerinin ardından da çevik kuvvet ekiplerinin geldiğini anlattı.

“Sınavım olduğu için eylemden ayrılmıştım. Döndüğümde çevik kuvvet ekiplerinin biber gazı ve copla müdahale edip öğrencileri kelepçeleyerek götürdüğünü gördüm. Etraftaki yaklaşık 200 kadar öğrenci de polisi alkışladı. Biz 3-4 kişiydik, öğrenciler bize saldırmaya çalıştılar.”

31 ÖĞRENCİYE UZAKLAŞTIRMA CEZASI     

AİBÜ’de geçtiğimiz yıldan itibaren özellikle Kürt öğrencilere karşı ülkücü grupların saldırıları yaşandı. Saldırıya uğrayan öğrencilerin büyük çoğunluğuna okul disiplin soruşturmaları açtı.

Saldırılara karşı 10 Mart’ta yaptıkları basın açıklamasına da saldırı olan öğrencilere açılan soruşturmalar sonucu 28 öğrenciye uzaklaştırma cezası verildi.

Geçtiğimiz hafta ise 20 Aralık 2013’te Kürt bir öğrenciye yönelik bıçaklı saldırıyı protestoya katılan iki öğrenciye üçer hafta, bir öğrenciye ise bir dönem uzaklaştırma cezası verildi.

Vize sınavlarına denk gelen uzaklaştırma cezaları öğrencilerin eğitim-öğretiminin önünde engel oluşturuyor.

Doğan Çelik, toplam 31 öğrenciye verilen uzaklaştırma cezalarını hatırlattı, Soma protestosu nedeniyle devam eden soruşturmalar olduğunu anlattı.

Bu nedenle geçtiğimiz Cuma günü kampüste basın açıklaması yaptıklarını, buna müdahale yaşanmazken, açıklamaya katılan bir öğrencinin yurda giderken ülkücü grubun saldırısıyla karşılaştığını söyledi.

Beyza Kural / Bianet