Antalya'nın Kepez İlçesi'nde bulunan Karatay Anadolu Lisesi 12'nci sınıf öğrencileri O.G., F.A. ve S.C.Ç., 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne katılım için okul önünde, üzerinde 'Deniz Gezmiş' ve 'Ernesto Che Guevara' resimleri bulunan bildiri dağıtırken, devriye gezen polislerin müdahalesi sonucu gözaltına alındı.

Polisteki ifadelerinin ardından serbest bırakılan 3 liseliye, okulun önerisi ve Kepez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Disiplin Kurulu kararıyla, 'siyasi örgütler adına bildiri dağıtmak, düzenlenmiş eylemlere katılmak' suçlamasıyla tasdikname ile okuldan uzaklaştırma cezası verildi.

OKULLARIN KAPANMASINA 1 AY KALMIŞTI

Okulların kapanmasına ve mezun olmalarına 1 ay kala okuldan atılan 3 öğrencinin atılmasına neden olan bildirilerden birinde 'Meydan oku. 1 Mayıs'ta Liseli Öğrenci Birliği saflarında ol' yazılıydı.

Üzerinde Ernesto Che Guevara ve Deniz Gezmiş'in resimlerinin bulunduğu diğer bildiride de '1968'de Che'lerin, Deniz'lerin, Mahir'lerin yaktığı isyan ateşiyle, onlardan devraldığımız mücadele bayrağını daha da yukarılara çıkartmak ve bu çarpık eğitim sisteminden hesap sormak için, sen de 1 Mayıs'ta LÖB saflarında yerini al. Bu sese kulak ver' gibi çağrılar bulunuyordu.

"İTİRAZ İÇİN YANLIŞ YÖNLENDİRME" İDDİASI

Okul yönetiminin okuldan atılacaklarını bildirmesi üzerine, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne itiraz edeceklerini söylediklerini belirten öğrencilerden F.A. şöyle dedi:

"Okul idaresi itirazın oraya yapılamayacağını, başka yere yapmamız gerektiğini bildirdi. Ancak bu başka yerin neresi olduğu söylenmedi. Biz de İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne itiraz dilekçesi verdik. Yasal itiraz süresi olan 8 gün geçtikten sonra da çağrılarak okuldan atıldığımız bildirildi. İtiraz ettiğimizi söylememiz üzerine de, 'itirazın İl Milli Eğitim'e değil okula yapılması gerektiği' bize söylendi. Bunu baştan söylemediler. Bu konuda da yanlış yönlendirildik."

EĞİTİM-SEN'DEN KINAMA

Karatay Anadolu Lisesi'nde yaşanan olayları antidemokratik olarak nitelendiren Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, öğrencilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı'na katılım için dağıtmak istedikleri bildirilerin yasalara aykırı hiçbir şey içermediğini, hem polis müdahalesi, hem okul yönetimi ve ilçe milli eğitim müdürlüğünün kararlarının eğitimin eşitlik ilkesine uygun olmadığını söyledi. Eğitim Sen olarak bu tür baskıcı uygulamalara karşı, öğrencilerin yanında her zaman direnişi sürdüreceklerini belirten Nurettin Sönmez, öğrencilerin okulların kapanmasına ve mezun olmalarına 1 ay gibi bir süre kala okuldan atılmalarına ilişkin kararı kınadıklarını açıkladı.

BAŞKA LİSELERE GİDECEKLER

Dağıttıkları bildiriler yüzünden atılan üç öğrenciden ikisi Metin Çiviler Lisesi, diğeri de Çağlayan Lisesi'ne kayıt için başvurdu. Öğrenciler bu okullara kayıt edilirse lise diplomasını alabilecek.