Bir memlekette sorun az olunca o memleketin milletvekilleri de böyle oluyor işte. Kendilerini kültüre ve sanata vuruyorlar. Geçtiğimiz günlerde birkaç CHP milletvekili, Meclis Tv’nin 7 gün 24 saat boyunca yayın yapması maksadıyla bir kampanya başlatmış. Kampanya çerçevesinde meclis Başkanı Cemil Çiçek’le de konuşan CHP’liler durumdan bir hayli ümitli.

Sakın ola ki “Bunlar boş işler” diye düşünmeyin. 2009 yılında da MHP’li bir milletvekili Meclis Genel Kurul çalışmalarında verilen aralarda Vivaldi gibi dünyaca ünlü bestecilerin eserlerinin yayınlanmasına karşı çıkarak “Burası Viyana veya Brüksel Meclisi değil ki. Onların meclisinde Türk müziği mi çalıyor, Fransa’da "kol bastı" mı çalıyor?” diye dert yanmıştı.

O günlerde söz konusu eleştiriye kulak veren Meclis TV yöneticileri hemen bir araştırma yapmış, dünya parlamentolarında bu tür durumlarda neler çalındığını araştırmış ve klasik eserlerin yanı sıra yerel motiflerin de yer aldığı müziklerin dinletildiğini öğrenmişti. Ardından da repertuara “Yörük Ali efe zeybeği, Kâtibime kolalı da gömlek ne güzel yaraşır, Aman Doktor, Vardar ovası, Fidayda, Beyaz giyme” gibi eserlerin alınması için çalışmalara başlamıştı.

Hani diyorum hazır CHP’nin teklifiyle Meclis Tv 7 gün 24 saat boyunca yayın yapacaksa ve MHP’nin karşı çıkışıyla Meclis Genel Kurul çalışmalarına verilen aralarda yerel motiflerin yer aldığı ezgiler çalınacaksa birkaç eser de biz öneride bulunalım. Dinlerler mi dinlemezler mi bilmiyorum ama repertuarda “Aba da bir kebe de bir giyene, Gabrova'dan dünür geldi, Kaçındasın gelin Ümmü kaçında, Dağdan kestim kereste, Zabah oldu gaynınnam geldi” isimli eserlere mutlak ve mutlak yer vermeliler.

Kaldı ki Meclis Genel Kurulu sadece bununla da yetinmemeli, günün anlam ve önemine uygun eserler belirleyerek çalışmalarına devam etmelidir. Örneğin “Gızım Sana Potin Alayım mı?” adlı türkü dar ve sabit gelirlilerinin durumlarının iyileştirilmesine ilişkin verilen önergelerde çalınırsa iyi olacaktır.

“Her telefona sen çık her kapıya sen koş beni hatırla” isimli şarkı dinlenen telefon görüşmelerinin tespitiyle ilgili talebe ilişkin verilen önergeler görüşülürken çalınmalıdır.

Milletvekili seçilip de Genel Kurula az gelen ya da hiç gelmeyen saygıdeğer milletvekilleri için “Anan geldi baban geldi / Dayın geldi halan geldi / Davul zurna çalan geldi / Koyun geldi kuzu geldi / Okuyucudan yazı geldi / Hac Osman’ın kızı geldi / Komşu köyden İmam geldi / Hadi gari sen de gel” dizeleri bulunmaz bir türkü olacaktır.

Yine Milli Güvenlik Kurulu ile ilgili verilen önergelerde “Ocak başı düz başı / Ben istemem Yüzbaşı / Olursa Paşa olsun / Dosta düşmana karşı” isimli türkü gür bir sesle çalınmalıdır.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan Meclis Genel Kuruluna girdiği saatlerde hoparlörden “Ak koyun kuzusuna / Gün tutmuş postusuna / Yine mi başa sen geldin / Bak şu anlımın yazısına” isimli türkü duyurulmalıdır.

Kaldı ki bu iş bununla da sınırlı kalmamalıdır. Diyelim ki dost ve kardeş ülke Azerbaycan'ın Devlet Başkanı İlham Aliyev Meclis Genel Kuruluna teşrif ettiler. Hemen hoparlörden “Cük cük cücelerim / Menim küçük cücelerim / Menim göğçek cücelerim / Arzum budur boy atasız / Ananıza tez çatasız” isimli türkü çalınmalıdır.

Kardeş ülke Özbekistan'dan bir heyet geldiğinde “Cemalin tolgen aydek / Yüzünge orten ay mu / Kalem bilen çizilgen / Kaşınge ortey mu” isimli bu güzelim türkü genel kurulu rahatlatmalıdır.

Hatta bu iş sadece Meclis Genel Kurulu ile sınırlı kalmamalı diğer kamu kuruluşlarına da sıçramalıdır. Örneğin hastane hoparlörlerinden “Hastanenin önünde halı yayılı / Başımda hademele şimdi dağılı / Duyurman anneme duysa bayılı / Eyvah doktor eyvah havada bulut / Göremeycem ben seni Annecim unut” isimli türkü sürekli çalınmalıdır.

Tren garlarında çalınacak olan “Trenin paftaları / Üstünün noktaları / O yar gelecek diye / Sayarım haftaları / Ağbom ağbom can ağbom / Sebebim oldun ağbom / Sebebimsin ağbom” isimli türkü kuşkusuz bekleyen yolcuları çok mutlu edecektir.

Bir de buna Türk Hava Yolları dâhil edilmeli ve uçak havalandıktan sonra “Yine gönül havalandı / Gökte uçan kuş gibi / O yar uykudan uyanmış / Gözleri sarhoş gibi” nameleri inlemelidir.

İyi seyirler...