Roboski ailelerinden Şırnak HDP milletvekili Ferhat Encü tutuklandı. Sevgili Ferhat Encü'yü tutuklayanlara elbette bir çift sözümüz var.

Ferhat Encü her şeyden önce Roboskî için mücadele yürüten yürekli bir aktivistti. Roboski katliamın kaza olmadığını, tamamen siyasi bir cinayet hatta katliam olduğunu bildiği için Roboski ailelerinin, halkının, Şırnak halkının teveccühü ile 7 Haziran genel seçimlerinde vekillik için adaylığını koydu.

Şırnak halkının büyük teveccühü ile sevgili Ferhat Encü HDP'den Şırnak milletvekili seçildi . Daha önce Ferhat ile birçok kez adaylığı üzerine sohbet ettik. Roboski'de yaşadığımız katliam siyasi, politik nedenlerden dolayı akrabalarımız, köylülerimiz devlet tarafından öldürüldü.

Bu zamana kadar( yani vekillik öncesini işaret ederek) aktivist olarak mücadele yürüttüm. Elimden geldiği kadar Roboski için, yaşadığımız katliamın aydınlanması için mücadele yürüttüm. Başında ifade ettiğim gibi bu katliam ailemden önce Kürt halkı yani halkımızı ve kazanımlarını hedef alan siyasi bir katliam, o zaman ben de ailemi ve halkımızı böylece hunharca hedef alan politik katliama karşı politik alanda mücadele etmenin doğru bir karar olarak düşünerek ailelerimizin ve halkımın da desteği ile HDP ile, siyasete girdim demişti.

HDP Şırnak milletvekili Ferhat Encü verdiği bu kararın öncesinde ve sonrasında beni, belki benim gibi birçok kişiyi şaşırtacak şekilde 40 yıllık vekillere taş çıkaracak şekilde mücadele yürüttü. Roboski için yürüttüğü adalet mücadelesinden alın da, Şengalli Kürt halkının bölgemizde zorunlu misafirliğe, oradan Kobani sınırına ve Sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı Şırnak ve ilçelerinde diğer üç Şırnak milletvekili ile birlikte insan üstü bir gayret ile devletin yarattığı bu büyük trajediye, sivil katliamlara karşı halkının yanında sonuna kadar kaldı.

Aslında devletin bugün Kürt halkına karşı yürüttüğü siyasi soykırım operasyonları feyzini Sri-Lanka'dan alır. Tamil halkının özgürlüğü için mücadele yürüten Tamil kaplanlarına karşı Sri Lanka devlet güçleri 2009 yılında uluslararası kamuoyunun gözü önünde soykırıma varan bir uygulama ile 40 bin'in üzerinde insanı katletti. O dönem AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı bu katliamdan dolayı Sri Lanka devletine kutlama mesajı yayınladı. O günden sonra PKK ve Kürt halkına karşı Sri Lanka modeli bu çevrelerden sık sık dile getirildi.

Devlet bu arada dönem dönem PKK ile barış görüşmeleri yapsa da o yıllardan sonra asıl düşündüğü şey hep bu Sri Lanka modeli oldu. Roboski ise uygulanmak istenen Sri-Lanka modelinin startı oldu. Daha sonrası ise adım adım bugüne kadar geldi. Devlet ve AKP hükümeti bu model için bir çok kirli güç ile işbirliği gerçekleştirdi. Bu modele karşı çıkanlar ise hep AKP hükümetinin ve devletin hedefi haline geldi.

HDP milletvekili Sevgili Ferhat Encü ise bu modelin startı olan Roboski katliamı için verdiği mücadele ile ön plana çıkmış daha sonra ise, HDP milletvekili seçilmesinin ardından devletin devreye soktuğu bu modelin yarattığı tüm tahribatlara karşı seçildiği bölgede diğer arkadaşları ile insan üstü bir çaba ile devletin devreye soktuğu siyasi ve fiziki soykırım operasyonlarını boşa çıkarmak için çaba sarf etmiştir.

Devletin Kürt halkına karşı devreye soktuğu bu soykırım savaşına karşı canını dişine takarak mücadele yürüten Roboski ailelerinden olan Ferhat Encü doğal olarak da devletin ve AKP'nin hedefi haline gelmiştir. Ferhat Encü ve arkadaşları tatlı su muhalefeti yapmış olsalardı. Halkına karşı yapılanlara göz yummuş olsalardı. Bugün her biri televizyon şovu ile tutuklanmayıp, Cumhurbaşkanının övgüsüne maruz kalacaklardı. Ferhat Encü ve arkadaşları 90'lı yıllarda olduğu gibi Orhan Doğan'ların onurlu yolunu seçtiler. Bugün mahkemede Hakim tutuklama kararı verdiğinde Ferhat Encü hakime gülümseyerek ; "Selahattin Başkanın içerde olduğu bir an dışarıyı ben ne yapayım" dedi. Selahattin Demirtaş ise Ferhat'tan bir iki saat önce tutuklanmış , adliyeye götürülürken çekilen fotoğrafında zafer işareti yapıyor ve gülümsüyordu.

Şimdi şartlar ne olursa olsun, hayata, yaşama karşı güler yüzlü siyaseti armağan edenleri yine koşulların en ağır olduğu Türkiye hapishanelerine gülümseyerek giden yürekli insanları esir aldığınızı mı sanıyorsun. Bu tür insanlar nerede yaşarsa yaşasın hep özgürdür, hep özgür kalıp, halkını ve yaşamı özgür kılacaktır.

Bu tür çağının özgür insanları İran'da boynuna asılmış idamlık ipini öperken ve çocuğuna gülümserken görürsün ya da Irak'ta insanlık düşmanı Işid celladının palasının altındayken bile gözlerinde tebessüm görüp korku izi göremezsiniz..

Ferhat Encü ve arkadaşlarının yani bir halkın temsilcilerin yaka paça meclisten içeriye atılmasını sağlayanlar nasıl bir onursuzluğu yaşıyorlarsa, her türlü zorbalığa ve saldırıya karşı kendilerini seçen halkına karşı görevlerini özveri ile yerine getirenler için ise tutuklanmak ancak ve ancak şereftir. Bu şerefi onur ile göğüslerine takip içeri de gönül rahatlığı ile gülümseyerek giderler. Yukarıda anlattığım gibi dışarıda nasıl özverili mücadele yürütmüşler ise içeride de aynısını yapmaya devam edecekler.

Roboski aileleri, Roboski, Şırnak, hatta Botan halkı bir kere daha onur ve şeref duymalı Kürt halkının hakları ve insanlık mücadelesine Ferhat Encü gibi insan güzeli insanı kazandırdıkları için, Ferhat Encu onursuz ve şerefsizlere karşı onur ve şeref madalyasıdır. Roboski aileleri, Roboski ve Şırnak halkı hatta ben benim gibi düşünenler bu onur ve şeref madalyasını gurur ve şerefle kalbimizin en değerli yerinde taşıyacağız. Kimse bunu unutmasın

Sevgili Ferhat ile vekil olmadığı dönemden beri birlikte mücadele yürütüyoruz. Aktivist Ferhat Encü'den milletvekili Ferhat Encü'nün verdiği mücadelenin şahidim ve her şeyimle onun ve arkadaşlarının verdiği mücadeleye kefilim söyledikleri her sözün, yaptıkları her eylemin altına imza atarım.

Ne kadar çırpınırsa çırpınsınlar kötüler, zalimler, diktatörler kaybedecek, özgürlük ve insanlık mücadelesi verenler kazanacak. Selam olsun bu uğurda mücadele verip içene düşene, Ferhat Encü ve birçok arkadaşı, yani arkadaşlarımız Türkiye'nin en tecritli hapishanelerine konuldu, o tecriti aşmanın ilk yolu bulundukları hapishanelere mektup yazma ile başlanmalı, daha sonra da, çağımızın Demirci Kawalarını, Prometelerini esir düştüğü devletin elinden kurtarmak için her şeyimizi seferber etmeliyiz.

Not :

Bu arada sevgili Ferhat Encu ve birçok arkadaşı Kandıra F Tipi ağır tecritli hapishanelere konuldu. Ayrıntıları yakında avukatları ve aileleri paylaşacaktır...