Onur Yıldırım/ Demokrat Haber

Tarihi boyunca Ege, Akdeniz ve Anadolu uygarlıklarının kültürel başkentlerinden biri olan İzmir’i; öncelikle ‘Akdenizlilik kimliğiyle’ öne çıkarma hedefi doğrultusunda çalışan İzmir Akdeniz Akademisi, 02-05 Haziran 2016 tarihleri arasında Ahmed Adnan Sanat Merkezi'nde üç gün sürecek bir sempozyum düzenliyor.

1416 yılında yaşanan Börklüce Mustafa İsyanı, Ortaçağ’ın en yaygın hak arama yönteminin sadece Batı Avrupa’ya özgü olmadığını, Akdeniz’in doğusuna doğru da yaygınlaştığını, normalleştiğini gösteren isyanlardandır.

Börklüce Mustafa ayaklanmasının 600. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen sempozyum, bu büyük başkaldırının tarihini belli kişilerin değil, isyana hareket veren tüm aktörlerin ve onların harekete geçişinde etkin olan tüm yerel dinamiklerle iktisadi ve toplumsal koşulların tarihi olarak ele alma perspektifiyle yapılacak.

Sempozyum, 1416 Ayaklanması’nı tarihsel, felsefi, coğrafi ve tarih yazımsal karşılaştırmalarla ve karşılaşmalarla ele almayı hedefliyor.

Sempozyumun amacının, ayaklanmanın yerel dinamiklerini sorgularken evrensel özelliklerini de tartışmak ve farklı yaklaşımlar çerçevesinde incelemek olacağı belirtiliyor.

Sempozyum’da ABD, Almanya, Azerbaycan, Bulgaristan, Fransa, İngiltere, Romanya, Yunanistan ve Türkiye’nin farklı kentlerinden katılan bilim insanı ve yazarlar tarafından otuz dokuz bildiri sunumu yapılacak.