Ali İsmail Korkmaz Vakfı ve Dut Ağacı Sosyal Bilim Araştırmalar ve Dayanışma Derneği, ALİKEV (Ali İsmail Korkmaz Vakfı)’de Toplumsal Barış ve Vicdani Ret paneli gerçekleştirdi.

Sosyal Bilimci ve Vicdani Retçi Ercan Jan Aktaş’ın katılımı ile gerçekleşen panelde Aktaş şöyle konuştu:

“Kötü bir zamandayız, ne zaman iyi bir durumdaydık onu da söylemek güç. Devlet merkezli gelişen şiddet, çatışma ve savaş ortamında her gün kaybetmeye devam ediyoruz.


Gezi süreci ile toplumsal bir duyarlılık yaşadık, o sürecin toplumsal barışa evrilmesi umudumuz vardı, ancak sadece bir umut olarak kaldı.

Gezi sürecinde Ali İsmail Korkmaz, Abdullah Cömert, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım, Mehmet Ayvalıtaş, Berkin Elvan’ı kaybettik, bu kayıplarımız devam ediyor. O güzel insanlar kendi yaşam hakları, kentleri, özgürlükleri için sokaklara çıkmışlardı. Aslında yaptıklarını bir şekilde sivil itaatsizlik olarak düşünmek mümkündür.

Biz vicdani retçilerin kendi pratiklerini de sivil itaatsizlik olarak da görmek mümkündür. Bir kez daha Ali İsmail Korkmaz şahsında bütün bu güzel insanları sevgi ile anıyorum.”

Ercan Jan Aktaş devamında Türkiye’de devlet eksenli gelişen ve topluma içerilen militarizm, Sur, Cizre, Silopi, Nusaybin, Dargeçit’te devam eden çatışmalar, yaşanan kayıplar, savaş ile talan edilen kentler ve toplumsal barış, vicdani ret konusundaki düşüncelerini aktardı.

Sunum sonrasında toplantı karşılıklı sohbet ve tartışma ile devam etti.