Türkiye'nin Suriye'ye yönelik savaş hazırlıkları Taksim'de yapılan yürüyüşle protesto edildi.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, TTB-İstanbul Tabip Odası'nın düzenlediği yürüyüş Tünel'den başladı. Yürüyüşe HDP milletvekilleri Beyza Üstün, Levent Tüzel, HDP İl Eşbaşkanı Ayşe Erdem'in yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilci ve üyesi katıldı.

"Halkların kardeşliğini ve barışı savunacağız" yazılı pankartın açıldığı yürüyüşte, yapılan konuşmalarda katledilişlerinin 22. yılında Sivas şehitleri anıldı, "Sivas'ı unutma unutturma" sloganı atıldı. Öte yandan sık sık Ortadoğu halklarına yönelik dayanışma mesajları verildi, "Bıji berxwedana Kobanê" sloganlarıyla Kobanê direnişi selamlandı.

Yürüyüş Galatasaray Lisesi önünde sona erdi. Burada ilk açıklamayı DİSK İstanbul temsilcisi Önder Atay yaptı. Suriye için yapılan savaş hazırlığının sadece bölge halklarını değil, tüm insanlığı ilgilendirdiğini belirten Atay, "Türkiye'deki işçi sınıfı bu suça ortak olmayacaktır" dedi.

HDP Milletvekili Beyza Üstün ise IŞİD’i durdurmak için savaşan YPG ve YPJ'ye karşı Türk devletinin aldığı tutumu eleştirdi. Üstün, "Halklara saldıran, tecavüzcü IŞİD'in yanında olmak, savaş istemektir" diye konuştu. Üstün, HDP'nin savaşa karşı halkların yanında yer alacağını kaydetti.

Eylemde DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına basın açıklamasını İstanbul Tabip 0dası Genel Sekreteri Samet Mengüç okudu. Mengüç , Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'nin Suriye'ye karşı tasarladığı savaş manevraları, söylem ve tavırları karşısında endişeli olduklarını kaydetti. Mengüç, "Karanlık bir gelecek istemiyoruz" diye konuştu. Mengüç, "Bu savaşın başladığı andan itibaren insanlık tarihinin ve vicdanının yegane suçlusu sizler olacaksınız" diye kaydetti.

Mengüç, tüm insanlığı savaşa karşı mücadele etmeye çağırdı. (ETHA)