Dünyanın birçok yerinden onlarca anti-militarsit, savaş karşıtı vicdani retçi aktivist her gün ölümlerin yaşandığı Ortadoğu coğrafyasının kıyısı Kıbrıs’ta bir araya geliyor. Uzun yıllardır devam eden İsrail Filistin savaşı ile bölge her zaman savaş hali yaşadı. Öte yandan geçmişten bu yana çeşitli etnik ve inançsal gerekçeler ile savaşlar hep devam etti. Şimdi ise Suriye’de yaşanan iç savaşta her gün onlarca insan yaşamını yitirmekte.

Savaş çıkmış giden yok” ütopyası ile yıllardır dünyanın birçok yerinde savaşlara karşı ses çıkaran, yaşadıkları ülke sınırları içinde militer dizgenin bir parçası olmamak için mücadele eden ve askere gitmeyi reddeden bu insanlar bir kez daha bu buluşma ile savaşlara karşı ses vermeye çalışacaklar.

31 Ocak- 4 Şubat 2014 tarihleri arasında yapılacak buluşmaya; Vicdani Ret Derneği adına İstanbul’dan Merve Arkun, Onur Erem, Ercan Jan Aktaş, Almanya’dan Gürsel Yıldırım, İzmir’den Kazim Birdal Tüfekçi ve Hülya Üçpınar katılacak.

Ayrıca, Mısır‘lı “Zorunlu Askerliğe Hayır“ (No to Compulsory Military Service) grubundan üç temsilci, İsrail‘den "Yeni Profil" (New Profile) grubundan üç aktivist, Dürzi vicdani ret grubundan temsilci (Druze CO movement in Israel), Cenin Kültür Merkezi'nden (Jenin Cultural Center Palästina / Filistin/İsrail) üç aktivist ve değişik guruplardan (olmak üzere) Yunanistan’dan beş aktivist de buluşmada yer alacak.

Doğu Akdeniz ya da bölge dışından gelecek olanlar ise şöyle:  

Dört günlük buluşmada; katılan ülkelerden gelenler tarafından Mısır, Türkiye, İsrail, Kıbrıs, Filistin, Yunanistan’da yaşanan askerlik halleri, vicdani ret mücadelesi konuları aktarılacak.

Diğer yandan, anti-militarist mücadele deneyimleri paylaşılacak. Oluşturulacak çeşitli çalışma grupları ile savaş, vicdani ret, anti-militarist mücadele konularında atölyeler yapılacak.

Buluşma sonunda ise bütün bu çalışmalar, beklentiler ve de ileride birlikte yapılacak çalışmalar kapsamında bir rapor sunulacak.

Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber