Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı’nın bu yılki konuğu Mısırlı aktivist, siyaset bilimci, Demokrasi için Kadınlar üyesi Rabab El-Mahdi.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Sosyoloji ve Tarih bölümlerinin bu yıl beşincisini düzenlediği Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı'na  Kahire Amerikan Üniversitesni siyaset bilimi bölümünden Rabab El-Mahdi konuk konuşmacı olarak katılacak.

El-Mahdi, 13 Ocak Cuma günü saat 15.00'da BÜ Albert Long Hall'da yapacağı "Mısır: Olmakta Olan Bir Devrim" başlıklı konuşmasında, son bir yılda Arap dünyasında ortaya çıkan muhalefet hareketleri ve isyanların çok önemli bir parçası olan Mısır devrimini tartışacak. Medyaya bir facebook devrimi, orta sınıf genç hareketi olarak yansıyan Mısır devriminin gelişmeye devam eden bir süreç olarak özellikle madun, öğrenci, emekçi, "sessiz ve görünmez" Mısırlıların mücadelesiyle mümkün olduğunu anlatacak.

El-Mahdi'nin İngilizce yapacağı konuşmasının simultane olarak Türkçe'ye çevrileceği konferans, okul dışından katılıma açık olacak.

Boğaziçi Üniversitesi'nin her yıl düzenlediği Hrant Dink Anısına Konferans'ın birincisi, Hrant Dink'in ilk ölüm yıldönümünde Hintli yazar ve aktivist Arundhati Roy tarafından verilmişti. 2009'daki ikinci konuşmayı Britanyalı insan hakları hukukçusu Sir Geoffrey Bindman; 2010'daki üçüncü konuşmayı Kanadalı gazeteci, yazar ve aktivist Naomi Klein; geçen seneki dördüncü konuşmayı ise, Britanyalı aktör, insan hakları ve LGBT eylemcisi ve Avrupa Parlamentosu üyesi Michael Cashman vermişti.

RABAB EL-MAHDİ KİMDİR?

İslami partiler, kadın hakları dernekleri, gençlik grupları, blogcular gibi farklı grupların Arap dünyasındaki değişimin ivmelenmesindeki rolü üzerine araştırmalar yapan El-Mahdi, Kefaya Demokrasi Hareketi, Demokrasi ve Toplumsal Adalet için Ulusal Cephe, Demokrasi için Kadınlar gibi muhalif grupların eş kurucusu ve üyesi.

Ayrıca Orta Doğu ile Latin Amerika'daki devlet-sivil toplum ilişkileri, sosyal politikalar ve toplumsal hareketler konularında çalışmalarıyla da tanınıyor.

Kahire Amerikan Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan Rabab El-Mahdi aynı zamanda Mısır: Değişim Zamanı (Zed Press, 2009) başlıklı kitabın editörlerinden ve "Mısır Devrimini Oryantalize Etmek," Katılımcılığı Güçlendirmek Mi, Siyasi Manipülasyon Mu? Mısır ve Bolivya'da Sivil Toplum ve Devlet (Brill, 2011) ve Review of African Political Economy dergisinde çıkmış olan "Mısır'da Emek Protestoları: Nedenleri ve Anlamları" (Eylül 2011) Rabab El-Mahdi'nin yakın dönem yayınları arasında yer alıyor. (BİA)