Vanlı fotoğraf sanatçısı Aytaç Selçuk, Edremit'teki geçmiş Müslüman ve Ermeni mirasına yönelik Edremit "Doğa ve Kültür" isimli ikinci kişisel sergisi düzenlenecek.

Geçen seneki "Sardur'un Matemi" adlı fotoğraf sergisinde Van Kalesi ve Eski Van Şehri'nden Kış Manzaraları konseptiyle çalışmasını sergileyen sanatçı Müslüman ve Ermenilere ait yan yana bulunan cami ve kiliselerle geçmişte farklı toplumların nasıl barış içinde yaşayabildikleri mesajını vermişti. Yine bu kez aynı mesajı güden sanatçı, Edremit "Doğa ve Kültür" adlı çalışmasında da bunu amaçladığını ve çalışma sonunda da bu hedefi gerçekleştireceğine inandığını söyledi. Çalışmada Ermenilere ait kilise ve mezarlıklar, Müslümanlara ait ise mezarlık ve türbeler üzerinde çalışan sanatçı bunları fotoğraf karelerine aktarmakla beraber aynı zamanda bir saha araştırması da yaptığını ifade etti. Sanatçı gerçekleştirdiği çalışmasında birçok kilise ve Müslüman ve Ermeni mezarlıkları ve tarihi mağara tespit ettiğini ve bunların tescillenmesi içinde Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurumu'na başvurduğunu söyledi. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurumu'nun da yakın süreçte tescil çalışmalarına başladığını ifade etti.

Öte yandan sadece tarihi mekanlar üzerinde çalışma yapmadığını ifade eden sanatçı yine Edremit sınırları içinde Dilkaya Sazlığı ve Engil Çayı gibi bir çok doğa güzelliklerini de incelediğini hem bu doğal yapıların hem de tarihi mekanların Van turizmine kazandırılması gerektiğini açıklayarak sergisinin Edremit üzerine çalışacak araştırmacılar için de bir ön rehber niteliğinde olduğunu söyledi. Aytaç Selçuk, "Anadolu Kültür"ün desteğiyle kamuoyunun haberdar olacağı bu sergide ortak tarih ve ortak kültür hedefiyle yola çıktığını ayrıca ayine gelecek Ermenilere ve yerel halka bu çalışmayı sergilemenin geçen seneki ayinden itibaren süre gelen pozitif birlikteliğe olumlu katkı yapacağına da inandığını de belirtti.

Bu yılki Akdamar Kilisesi'ndeki ayin süresi boyunca da açık kalacak sergi, 10-15 Eylül tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi, İl Kültür Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Galerisi sergi salonunda gezilebilecek.