İlki 2000 yılında büyük bir coşkuyla gerçekleşen Munzur Doğa ve Kültür Festivali bu sene bambaşka bir heyecanla gerçekleşecek. Bu yılki festivale, Erivan ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki Ermeniler davet edilirken, 100’ü aşkın Ermeni araçlarıyla konvoy halinde festivale katılacağı öğrenildi.

Bu yıl 11.’si gerçekleşecek olan Munzur Doğa ve Kültür Festivali öncesinde, İstanbul’da bulunan Dersimli Ermeniler İnanç Sosyal Yardımlaşma Derneği yöneticileri girişimiyle Erivan ve Almanya ile Fransa gibi ülkelerdeki Dersim kökenli Ermenilerin davet edilmesiyle festival için yeni bir heyecanın da startı verildi.

Dernek Başkanı Miran Pırgiç Gültekin’in Erivan’a yaptığı ziyaret sırasında oradaki Ermeni vatandaşlarla yaptığı görüşmenin ardından başlatılan çalışma, kökenleri Dersim’den göç etmek zorunda kalan onlarca kişinin Hopa üzerinden kendi araçlarıyla Türkiye’ye giriş yaparak, Dersim’e, dedelerinin yaşadığı coğrafyaya ziyarette bulunma olanağını gündeme getirdi.

Uzun süredir Fransa, Almanya ve Ermenistan’daki bazı kurum ve önde gelen kişilerle yürütülen çalışmalar meyve verdi ve şimdilik 100 Ermeni vatandaşının festivale katılması kesinleşti. Dersim’de ise konaklama koşulları için gerekli hazırlık yapılırken, temmuz sonunda gerçekleşecek olan festivalde, barış ve kardeşlik mesajlarının Ermenice, Zazaca ve Türkçe verilmesi planlanıyor.

Gelecek olanlar arasında başta Ermeni Halk Dansları Topluluğu olmak üzere çok sayıda Ermeni sanatçı da bulunuyor. Programda ise festival kapsamında Munzur Gözeleri, Hozat’taki Ergen Kilisesi ve Nazımiye’deki şelale de ziyarete dilecek.

DERSİM ERİVAN KARDEŞLİĞİ

Söz konusu gelişmenin Hrant Dink’in de hayali olduğunu ifade eden Gültekin, Metin Kahraman ve Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin aracılığıyla valilikle de görüştüklerini, valiliğin de duruma sıcak baktığını ve gerekli koşulların yaratılması için çalışma başlatma sözü verdiklerini söyledi. Gültekin ayrıca festival komitesine çağrıda bulunarak, bu seneki festivalin Hrant Dink’e adanmasını talep edeceklerini söyledi.

Dersim Belediyesi organizesiyle gerçekleşecek olan festival kapsamında bir özlemi gerçekleştirmenin hayliyle yola çıktıklarını aktaran Gültekin, “Bu yıl Dersim'de yapılacak olan Munzur Doğa ve Kültür Festivaline derneğimiz tarafından davetli olarak katılacak olan 100 kişilik Ermenistanlı misafirlerimiz olacak, muhtemelen bu katılım davet dışı katılımla birlikte ikiyüz kişiyi bulacaktır. Avrupa ve Amerika’dan gelecek olan Dersimli Ermenilerin katılımıyla bu sayı daha da artacak diye umut ediyoruz. İşte bu özlem, birçok güzel umut uğruna canını veren sevgili güzel insan Hrant’ın özlemiydi, bu topraklarda bir kardeşleşme kucaklaşması gerçekleşecektir, bunun da heyecanını yaşamak bize nasip oldu. Yine festivalin Hrant Dink canımıza adanması konusunda fikir birliğinin oluşmasını ve yereldeki yöneticilere bunun iletilmesinde katkısı olacak herkesin yardımını bekliyoruz. Böylece katılımın sevgi ve kardeşlikten yana daha anlamlı olacağını düşünüyorum. Hatta daha ileri giderek haddim olmayarak Dersim ile Yerivan belediyelerinin kardeş belediye ilan edilmesini istiyorum, çünkü bu iki halk arasında geçmişte yaşanan acıları biraz olsun dindirip, bu iki kardeş halkın sevgiyle, saygıyla anılmasında vesile olacaktır. Kim bilir belki de Yerivan’dan gelen Ermeni kardeşlerimiz de soykırımda yaşananlarda Ermenilere ana kucağı görevini yapan Dersime bir sevgi gösterisi yapıp, kendileri ile kucaklaşacaklardır. Dersimli Kürt Kızılbaş kardeşleri de onları sevgiyle kucaklayıp dedelerinin hataları olmuşsa belki bir özür dileyip birlikte Munzur gözelerinde eskisi gibi yeminler edip halaylar çekerler. Neden olmasın, buna iki kardeş halk da hazır” şeklinde konuştu.

ANF