Hrant Dink Vakfı, "Mardin ve Çevresi Toplumsal ve Ekonomik Tarihi" başlıklı bir bilimsel toplantı düzenliyor. 2-3 Kasım'daki toplantı, Mardin Tabipler Odası, Mardin Barosu, Mardin KAMER, Mardin Sinema Derneği, Turabdin Süryani Kültür ve Dayanışma Derneği'nin katkılarıyla gerçekleştirilecek.

Mardin Erdoba Elegance Otel ve Kongre Merkezi'nde yapılacak toplantıda; 1838-1938 yılları arasında Mardin ve çevresindeki illerde yaşanan ekonomik ve toplumsal dönüşümler ele alınacak. Toplantı, Hrant Dink Vakfı’nın www.hrantdink.org adresindeki sitesi üzerinden canlı olarak yayınlanacak

Toplumsal tarih alanında önemli bir boşluğu doldurması beklenen toplantı, beş oturum halinde gerçekleştirilecek ve iki gün sürecek. Oturumlar; "Mardin ve Çevresinin Genel Görünümü", "Bölgenin Etnik Çeşitliliği", "Bölgeye Müdahaleler, Milliyetçiliklerin Ortaya Çıkışı", "Mardin'de Şiddet, Pogrom ve Soykırım" ve "Travma Sonrası Yaşam" başlıklarını taşıyor. Toplantıya, tarih, iktisat tarihi, sosyoloji, siyaset bilimi, demografi ve mimari gibi alanlarda, Mardin ve çevresi hakkında çalışma yapan pek çok araştırmacı katılacak.

Benzeri geçtiğimiz yıl Diyarbakır için düzenlenen etkinlik, Anadolu'nun doğusunda meydana gelen dönüşümleri, bugünkü hafıza kaybını irdelemeyi ve ileride yapılacak akademik çalışmalar için zemin oluşturmayı hedefliyor.

Tebliğlerin odağını, Türkiye’de 19. yüzyılda başlayıp 20. yüzyılın ilk çeyreğinde devam eden toplumsal ve ekonomik değişimin algılanması oluşturacak. Benzeri geçtiğimiz yıl Diyarbakır için düzenlenen etkinlik, Anadolu’nun doğusunda meydana gelen dönüşümleri, bugünkü hafıza kaybını irdelemeyi ve ileride yapılacak akademik çalışmalar için zemin oluşturmayı hedefleyecek. 

Toplantıda, Türkiye’den Füsun Alioğlu, Osman Köker, Elçin Macar, Ayşe Gül Altınay, Suavi Aydın’ın yanı sıra yurtdışından David Gaunt, Ara Sarafian, Eden Naby, Michael Abdalla, Andrew Palmer, Nineb Lamassu, Martin Tamcke, Naures Atto, Hilmar Kaiser, Raymond Kévorkian, Ishkhan Chiftjian ve Aryo Makko tebliğ sunacak.

Kaynak: Kızıltepetimes.com