Tursu.tv yeni projesi; Kamancha için çalışmalarına başlıyor.

Çekimleri Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, İran ve Türkiye'de yapılacak olan belgeselde bu coğrafyaların ortak müzik enstrümanı Kamança ve Sayat Nova anlatılacak.

Belgesel için ilk kez bu kadar farklı ülkeden sanatçılar ve belgeselciler bir araya gelecek.

5 ülkede kurulan ekiplerin gerçekleştireceği çekimlerin Mart 2014'te tamamlanması planlanıyor.

Daha önce Avtobus belgeseli ile Türkiye'den Ermenistan'a seyahat edenlerin 36 saatlik hikayesini tanıklıklarla anlatan Erhan Arık ve Aris Nalcı bu kez 5 ülkeden kalabalık bir kadroyu bir araya getirmeye çalışacak.

Kasım 2012'de Kültür Bakanlığı ozan Sayat Nova'nın doğumunun 300. doğum yıldönümünde bir anı kitabı çalışması yapılacağını duyurmuştu. Ancak 1 yıl geçmesine karşın hala herhangi bir çalışma yapılmadı.

Tursu.tv; Sayat Nova'nın ve onun bu coğrafyaya kazandırdığı müzik enstrümanı Kamança'nın Türkiye'de ve çekimlerin yapılacağı diğer 4 ülkede tanınması amacıyla projeyi halk desteği ile gerçekleştirecek.

Projeye destek vermek için tursu.tv adresini ziyaret edebilir veya indiegogo izleyici fonu uygulamasıyla belgeselin bütçesinin oluşturulmasına katkıda bulunabilirsiniz:

http://igg.me/at/sayatnova/x/865924

Belgesel için yola çıkanlar hikayelerrini şöyle anlatıyor:

Sayat-Nova (Ermenice: Սայաթ-Նովա) Ermeni şair, müzisyen, derleyici, kompozitör ve aşık. Ermenice, Gürcüce, Azerice ve Farsça eserler derleyen Sayat Nova adı enstrümanı ile bütünleşmiş bir aşık: KAMANÇA.

Birçok farklı dilde yazılışı ve seslendirilişi var. İlk izlerine 1612'de Farsi bir ressamın eserinde rastladığımız bu enstrümanın hikayesi çok daha eskilere dayanıyor. Orta Asya'dan Güney Kafkaslara kadar seyahat eden Kamança'nın yolu Türkiye'ye Ermenistan'a, Gürcistan ve Azerbaycan'a da uğruyor.

Kamança ortak coğrafyalarda birbirine zıt görünen kültürleri birleştiren bir enstrüman aynı zamanda.

Bu proje için İstanbul, Tiflis, Yerevan, Bakü ve Tahran'a yapılacak yolculuklarla Kamança'nın izi sürülecek.

Farklı coğrafyalarda Kamança'nın imalat aşamalarını izleyip, Kamança ustaları ile söyleşiler gerçekleştirecek ve bir enstrümanın nasıl kültürleri birleştirdiğini sunacağız.

Yolculuk Tiflis'te Sayat Nova'nın kamançasının bulunduğu kiliseden başlayacak. Ve Kamança'nın çalındığı Azerbaycan ve İran gibi çeşitli coğrafyalarda sürecek.

Ermenistan ve Gürcistan'daki köylerde kamança icra eden kişilerle ve Ermenistan'da Sayat Nova'nın adını taşıyan konservatuarda görevli sanatçılarla söyleşiler yapılacak.

NEDEN ÖNEMLİ?

Sayat Nova birçok farklı dilde eserler üretti. Ürettikleri her zaman farklı ülkelerce sahiplenildi ancak Sayat nova'nın eserlerindeki zenginlik ve ortak kültür onu herhangi bir milliyete ve dile ait olmaktan çok bir coğrafyanın aşığı yaptı.

TC Kültür Bakanlığı 2010 yılında Sayat Nova'nın 300. doğum yıldönümünde bir kitap yayınlayacağını açıkladı ancak Güney Kafkasya coğrafyasında çokça tanınan bu sanatçı Türkiye'de Türkçe bir esere kavuşamadı.

Kamança enstrümanının evrenselliğinin belgelenmesi ve duyurulması da bu proje ile birlikte rafa kalktı.

Bu belgesel hem Kamança enstrümanı ile birlikte bulunduğumuz coğrafyada Sayat Nova'nın tanıtılması için önemli bir girişim niteliğinde.

Seyirci fonlaması yöntemi ile çekimleri yapılacak müzikal belgeselde bütçenin sadece 1/4'ü insan kaynaklarına ayrılmakta. Kalan tüm bütçemizi seyahatlerimiz ve çekimlerimiz için harcayacağız...

BİZ KİMİZ?

YAPIMCI: ARİS NALCI
YÖNETMEN: ERHAN ARIK
KAMERA VE SES: ARAM DİLDAR
DANIŞMAN: BOĞOS YEĞYAZAR
DANIŞMAN: PAKRAT ESTUKYAN


ayrıntılı bilgi ve farklı destek seçenekleriyle yardımlarınız için 
009 0533 090 82 42
[email protected]

(Demokrat Haber)