İstanbul'da barıştan ve halkların kardeşliğinde yana olan örgütler 1 Eylül'de Kadıköy'de "Barış Mitingi" düzenleyecek. Basın toplantısı yapan örgütler, savaşa karşı barışın sesini yükseltmek için tüm ezilenleri, emekçileri mitinge çağırdı. 

 

İSTANBUL- DİSK İstanbul Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB, TTB, HDK, İHD, ÖDP, Halkevleri, TKP 1920, UİD-DER ve DGD Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Kadıköy'de "Barış Mitingi" düzenleyecek.

 

Mitingi örgütleyen kurumlar adına tertip komitesi Makine Mühendisleri İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. açıklamaya HDK İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel ve örgütlerin temsilcileri katıldı.

 

Kurumlar adına hazırlanan ortak açıklamayı Atilla Özdoğan okudu. Özdoğan, 1 Eylül 1939'da Hitler faşizmi tarafından Polonya'nın işgali ile başlayan ve 52 milyon insanın yaşamını yitirdiği 2. Dünya Savaşı'ndan sonra 1 Eylül'ün Dünya Barış Günü olarak ilan edildiğini hatırlattı.

 

'YAŞAMAK VE YAŞATMAKTAN YANA OLAN HERKESE ÇAĞRI...'

AKP'nin sadece komşu ülkelerle değil, içeride de çatışmadan savaş koşullarına doğru hızla yol aldığına işaret eden Özdoğan, şunları söyledi: "Kürtlerin ve Alevilerin ayrımcılığa tabi tutulması; farklı dillerin, kültürlerin, inançların yok sayılması; cemevlerinin 'ucube' ilan edilmesi; 4+4+4 eğitim sistemi ile çocuk işçiliğinin, çocuk gelinlerinin önünü açılması ve imam hatip döneminin başlatılması halklarımız arasındaki kopuşu büyütmekte, çatışma potansiyelini artırmaktadır."

 

Özdoğan, "Ortadoğu'da emperyalist müdahaleye, Suriye ile savaşa hayır diyenleri, Kürt sorununun demokratik, eşit haklara dayalı çözümünü isteyenleri, barıştan, kardeşlikten, eşitlikten, yaşamak ve yaşatmaktan yana olan" hersi 1 Eylül'de Kadıköy'de yapacakları mitinge katılmaya çağırdı.

 

'ORTADA KAZANILACAK SAVAŞ YOK, BİZ BARIŞI KAZANALIM'

HDK İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, HDK olarak bir süredir "Ölüm değil çözüm, çatışma değil müzakere" şiarıyla barış kampanyası yürüttüklerini hatırlattı.

 

Kürt sorunu etrafında yaşanan gelişmelere değinen Tüzel, Antep'te yaşanan patlamanın ardından barış güçlerine yönelik saldırın boyutlandığını, BDP ve basının hedef tahtasına konulduğunu kaydetti. Daha olay aydınlatılmadan AKP'nin PKK'yi ve BDP hedef gösterdiğni kaydeden Tüzel, "AKP bunu da fırsat bilerek kendi politikalarını derinleştirme çalışıyor, yanlışta ısrar ediyor" dedi.

 

"AKP, izlediği politikalarla halklar arasında savaşı provokasyonu körüklüyor" diyen Tüzel, konuşmasın şöyle noktaladı: "Devlet kazanılamayacağı kesin şekilde belli olan bir savaşı yürütmekte ısrar etmekte. Halkların kardeşliğini, barışı savunan halk güçleri olarak diyoruz ki; ortada kazanılacak bir savaş yok, biz barışı kazanalım. Gelin provokasyonlara, oyunlara karşı güçlerimizi birleştirelim. Kürt halkının, Aleviler başta olmak üzere ezilen bütün inançların, dillerin, kültürlerin yanında olalım. Özgürlüğü barışı kazanmak böyle bir mücadeleni eseri olacak. (ETHA)