Türkiye’nin çeşitli illeri, meşhur olan ürünlerine, meyve ve sebzelerine göre festivaller düzenler. Bu organizasyonlara bir yenisi daha eklendi.

 

İzmir kahvaltılarının vazgeçilmezi boyozuna ithafen düzenlenecek Boyoz Festivali’nin ilki 6 Mayıs Pazar günü saat 11:00’de Alsancak vapur iskelesinde yapılacak.

 

Radyo Romantik Türk ve RT Haber'in düzenlediği ve Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın da desteklediği festival kapsamında yaklaşık 30 bin adet boyozun yanında yumurta, çay, ayran da dağıtılması planlanıyor.

 

İzmirlilere keyifli bir pazar kahvaltısı sunmaya hazırlanan festivalin bir diğer amacı ise boyozu Türkiye ve dünyaya tanıtmak.

 

Sosyal medyada da çok kısa sürede geniş kitlelere ulaşan Boyoz Festivali’nde, çeşitli müzik grupları sahne alacak ve yarışmalar düzenlenecek.

 

http://www.boyozfestivali.com/

 

BOYOZ

Boyoz İzmir'e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye'nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen ya da ismi bile bilinmeyen, yağlı un da denen özgün bir hamurişidir. Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için, boyozun gurbetteki İzmirliler için özel bir anlamı vardır.

 

Boyozu İzmir mutfağında 1492 sonrasında İspanya'dan İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı biliniyor. Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmakta. Boyoz isminin de, İspanyolca "bollos" (bohçalar) kelimesinden türemiş olması olası. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur.