24 Kasım-5 Aralık 2017 tarihleri arasında Beşiktaş Deniz Müzesi Çaka Bey sergi salonunda Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı Adıyüf El Sanatları Atölyesinin Kafkasya’nın kadim değerlerinden (Dıjınjıai Thampiş ve Denlheç tekniklerinin en seçkin örneklerinden) esinlenerek yeniden tasarladığı takı çalışmaları sergilenecek.

Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı’nın organizasyonu olan sergide, Bengün ve Cengiz Gül’ün yıllardır özenle bir araya getirdiği antika Çerkes eşyaları da ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

GÜNÜMÜZ YORUMLARIYLA GELENEKSEL ÇERKES EL SANATLARI

Kuzey Kafkasyalılar bundan 1.5 asır önce yaşadıkları büyük soykırım ve sürgünden bu yana kendilerini bekleyen acımasız bir yok oluşa karşı koyabilmek için vakıflar, dernekler kurarak geleneklerini yaşatmanın yollarını aramışlar.

Kurtarılmaya çalışılan anadilleri yanı sıra yaşamlarında önemli bir yer tutan Kadim Çerkes el sanatlarını korumak ve geliştirmek amacıyla yola çıkan Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı, üyelerinden Bengün Gül’ün eğitmenliğinde oluşan Adıyüf Çerkes El Sanatları Atölyesinin çalışmaları geleneksel Çerkes el sanatlarını günümüz yorumlarıyla gün ışığına çıkarıyor.

Yaşamlarında el sanatlarına geniş yer veren Çerkesler, bilhassa dekoratif sanatlarda ve gümüş işlemeciliğinde son derece estetik objeler, modeller üretmişler. Bugüne ulaşmış birçok eser, yapıldığı çağ ve yer belirtilerek Kuzey Kafkasya müzelerinde ve ünlü Hermitaj Müzesi’nde sergilenmekte. Son zamanlarda bu araştırmaların sonucu olarak dünyaya başka isimlerle yayılan bazı sanat dallarının, Azak ile Hazar denizi arasındaki coğrafyada yaşamış olan Çerkeslere ait olduğu belgelerle ortaya çıkarılmış.

Yazar E.Schilling, “Adigelerin işlemeli kıyafetleri ile karşılaştırılabilecek olanı Kuzey Kafkasya’daki Dağıstan’da bile bulamazsınız” diye yazmakta. (The Adige Design, 1940)

(Demokrat Haber)