Dersim dernekleri, Dersim platformları ve STK’ları Dersim 38 soykırımında yaşamlarını kaybedenleri anmak için “Toprağa Kefensiz Düşenlerimiz Karanlığı Aydınlatan Işığımızdır” sloganıyla 4 Mayıs günü Galatasaray lisesi önünde saat 14.00’de toplanacak.

Dersim örgütleri yaptıkları çağrıda şunları dile getirdi:

Toprağa Kefensiz Düşenlerimiz Karanlığı Aydınlatan Işığımızdır

Dünden bugüne çok acılar yaşadık. On binlerce insanımızı toprağa kefensiz gömdük, sürüldük dört bir yanına yabancı diyarların. Çocuklarımızın saçlarını kim tarardı bilemeden geçti yaşamımız. Zalimlerin elinde, soyuna düşman, geleceği olmayan bir nesil için kırıldı ak sevdalarımız.

4 Mayıs karanlığın imzasının, kara vicdanların masaüstünde ferman verdiği günün adı. O gün cellatlarca yazılan ferman, kıyılan geleceğimizdi.

Acımasız kıyımın yaşanan vahşetin adını koyamadık yeryüzünde. Ana rahminde süngülenen bebelerimiz, uçurumlardan atlayan kadınlarımız, aksakallarıyla toprağa düşen pirlerimiz geçmişimizin adı, onurumuzun kendisiydi.

Oysa hiç unutmadık aradan geçen kara yıllarda ne acılarımızı, ne de yitirdiklerimizi. Tarih hiç gülmese de Dersime, kara bulutlarla geçse de ömür unutmadık sürgündeki canlarımızı, evlatlık verilen kızlarımızı.

Unutmadığımız bir şey daha vardı; alınması gereken öcümüz, pirlerimize verilmiş sözümüz. Çünkü biliyorduk ki ikrarı unutmak, sözü geçmek, öcünü bilmemek kendini inkârın adıydı.

Bu dağlar acılarımızın tanığıydı, kan kırmızı akan Munzur şahidiydi yaşadığımız zulmün. Laç Deresi unutur mu Zarife’nin yoldaşlarını.

Unutulmayanlar kadar, değişmeyenler de yazılmıştı alnımıza bir kader niyetine. Sanki tezahürü Muaviye zulmünün. Dağ, taş, ovalar artık zulmün kaleleri olmuşsa, ölümler ile tüketmek istiyorlarsa Seyit Rıza evlatlarını, zindanlarda tüketmek istiyorlarsa Ali şer yoldaşlarını, alnımıza yazılmak istenen kader olamaz. Yeniden düşer bize dağlarda Hüseyni bir onurla direnmek.

Bitmeyen bir kavganın, sönmeyen özgürlük ateşinin kıvılcımları daha gür yanıyor şimdi Zel Dağında, Munzur Baba’da, Kırmızı Dağ’da.

Kutsallarımız sular altında kalırken Gole Çeto’da, Ana Fatma’da dualarımız direnişe yoğruluyor. Usumuzda pirimizin sözleri “Evladı Kerbelayıh ayıptır, günahtır, zulümdür”.

Şimdi Dersimin çocukları kefensiz toprağa düşenlerin aydınlattığı yolda ilerliyor..

38 soykırımında yitirdiğimiz özge canlarımızı anıyoruz. Vicdanın yok olmadığını, ikrar verenlerin sözünde, yolundayız. (Kadir Kaçan / Demokrat Haber)

Ayşe Tütüncü'nün düzenlediği kolajı 48 müzisyen Dersim '38 anısına çaldı >>>