Bilgi Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından “idari gerekçeler” sebep gösterilerek izin verilmeyen “Dünden Bugüne Kürtçe Tiyatro” başlıklı konferans, 13 Nisan’da Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenecek.

 ‘SIRF İÇİNDE KÜRT GEÇİYOR DİYE YASAKLADILAR’

Gazete Karınca’nın haberine göre, BKDT, yasaklamanın ardından yayınladığı basın metninde “Bizler farkındayız ki bu etkinlik içerisinde sırf ‘Kürt’ kelimesi geçtiği için yasaklanmıştır. Kürdün varlığından, dilinden, kültüründen, tiyatrosundan dahi korkuyorlar. Kürtlerin, Kürtçenin yanında durmayı geçtik, üniversite bünyesinde kendi benliğiyle ve kültürüyle var olmasından da korkuyorlar. Ekonomik ve siyasi çıkarları zarar görecek diye çekiniyorlar. Suya sabuna dokunmadan kendi çıkarlarını kurtarmanın peşine düşüyorlar” ifadelerine yer verdi.

‘AKADEMİK ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ YOK SANSÜR UYGULUYORLAR’

Üniversitenin etkinliğe izin vermemesinin ardından “idari gerekçeler”in ne olduğunu öğrenmeye çalışan kulüp öğrencileri, ne Rektör Vekili Ege Yazgan’dan ne de yönetim kurulu üyelerinden bir açıklama alamadı.

Öğrenciler, akademik özgürlük vurgusunun yapıldığı üniversiteyi açıkça sansür uygulamakla suçladı.

ETKİNLİK BOĞAZİÇİ’NDE YAPILACAK

BKDT, etkinliğin Bilgi Üniversitesi’nde yapılamaması üzerine Boğaziçi Üniversitesi Kürt Edebiyatı Komisyonu ile anlaşarak etkinliği Boğaziçi Üniversitesi’ne taşıdı.

Kürt tiyatrosunun tarihsel gelişimini, kadın perspektifinden Kürtçe sanatın ve pratik tiyatro yaşamının hangi süreçlerden geçtiğini, geleneksel ve modern Kürt tiyatrosu anlayışını sanat-siyaset-estetik-hayat ilişkisellikleri içerisinde ele alacak olan etkinlik, 13 Nisan 17.30’da İbrahim Bodur Oditoryumu’nda gerçekleşecek.

Etkinliğin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.