Mardin Artuklu Üniversitesi, Kürdistan Federe Bölgesi'nde Kürtçe eğitim veren akademisyenlerle Kürt kültürü buluşması düzenleyecek.

 

Mardin Artuklu Üniversitesi'ndeki akademisyenler, Kürtçe dili hakkındaki bilimsel ve akademik çalışmaları Kürtçe eğitim veren üniversitelerle paylaşma ve onların tecrübelerinden faydalanma imkanı bulacak. Mardin Artuklu Üniversitesi Akademisyenleri Ortadoğu Araştırmaları Derneği (Kadim Akademi)'nin organizasyonunda 27-29 Nisan tarihleri arasında Duhok ilinde Kürdistan'taki üniversitelerdeki akademisyenlerin de katılımı ile 'Kürt Kültürü ve Düşüncesi' konulu bir buluşma gerçekleştirilecek.

 

Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenlerince kurulan Kadim Akademi Derneği, 3 yıldır 'Akademi Buluşmaları' düzenliyor. Önceki yıllarda 'İslam Düşüncesi' ile 'Arap Düşüncesi'nin tartışıldığı buluşmaların üçüncüsü Artuklu Üniversitesi ve Duhok Üniversitesi'nin işbirliğiyle gerçekleşecek.

 

YEZİDİLERİN KUTSAL MERKEZİNE GİDECEKLER

'Kürt Kültürü ve Düşüncesi' üçüncü buluşmada 'Kürt Toplumunun Temel Belirleyenleri', 'Dilin Gelişmesinde İletişimin Rolü' ve 'Kürt Edebiyatı ve İslam' konularında oturumlar yapılacak. Program kapsamında Kürtlerin mensup olduğu Yezidi dininin kutsal merkezi olan Laleş'e de bir gezi düzenlenerek Yezidilerin yetkilileri ile görüşülecek.

 

Kadim Akademi Derneği Danışma Kurulu Başkanı Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, Kadim Akademi'nin sivil bir akademisyen hareketi olarak ortaya çıktığını, Ortadoğulu akademisyenler arasında zihinsel sınırları ortadan kaldırmayı amaçladığını belirtti.

 

Kadim Akademi olarak, gerek akademisyenler gerekse üniversiteler arasında önceden belirledikleri konular üzerine fikir teatisinde ve tecrübe paylaşımında bulunmak, biraz da bölgedeki tarihi-kültürel mekânlarla hemhal olmak niyetiyle belli aralıklarla buluşmalar düzenlediklerini ifade eden Kadim Akademi Başkanı Yrd.Doç.Dr.Musa Öztürk ise şunları söyledi: "Irak'ta Kürtçe eğitim veren üniversitelerden Duhok Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenleyeceğimiz 'Kürt Kültürü ve Düşüncesi' konulu buluşmada buradaki akademisyenlerle bir araya gelme imkanımız olacak. Buluşmalarda üniversiteler arasında işbirliğinin yanında akademisyenler arasında da bilgi ve tecrübe paylaşımının olacak olması çok önemli. Kadim Akademi'nin bu etkinliğini son iki asırdır Batı'ya kayan veya kaydığı iddia edilen hikmet merkezini, aslına rücû ettirmek adına önemsiyoruz. Kadim akademinin bilgi ve hikmet düsturu eşliğinde geleneği, yeni bir ruh ve enerjiyle modern çağa taşıma gayretinin bölgeyi, bilimsel alanda tekrar bir cazibe merkezi haline getireceğine inanıyoruz."

 

Derneğin internet sitesi olan www.kadimakademi.org adresinde yayınlanan buluşmanın taslak programı İngilizce, Türkçe ve Kürtçe dillerinde hazırlandı.