Diyarbakır Cezaevi Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu tarafından yürütülen 1980-84 döneminde Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevinde yaşanılanlarla ilgili çalışmaların sonuçları İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde tartışılacak.

 

Bilgi Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, 1980-84 döneminde Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevinde yaşananları, birebir tanık, mağdur, mahkum görüşmeleriyle, gün yüzüne çıkarma amacı güderek üç buçuk yıldır faaliyet gösteren Diyarbakır Cezaevi Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu, Diyarbakır ve Ankara’dan sonra şimdi de İstanbul’da, yürütülen çalışmaların sonuçlarının sunulacağı bir sempozyum düzenliyor.

 

Açılış konuşmasını Vedat Türkali’nin yapacağı sempozyumda yönetmen Hüseyin Karabey’in hazırladığı belgesel izleyici ile buluşacak. Diyarbakır Cezaevi Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyon bugüne dek çeşitli yöntemler izleyerek 500’ün üzerinde görüşme gerçekleştirdi. Sempozyumda Nimet Tanrıkulu komisyonun çerçevesini ve izlediği bu yöntemleri anlatırken, sonuçlar ise tıp, psikoloji, sosyoloji, siyaset bilimi ve hukuk açısından analiz edilecek.

 

Komisyonun ulaştığı sonuçlar; psikolojik açıdan Yrd. Doç. Dr. Murat Paker, fiziksel sağlık açısından Dr. Mustafa Sütlaş, adli tıp açısından Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, sosyolojik açıdan Yrd. Doç. Dr. Nazan Üstündağ, tarihsel açıdan Celalettin Can, geçiş dönemi adaleti açısından Doç. Dr. Ozan Erözden, ceza hukuku açısından Av. Fikret İlkiz ve uluslararası insan hakları hukuku açısından Prof. Dr. Turgut Tarhanlı tarafından ele alınacak.

 

Sempozyumun, 3 Aralık 2011 Cumartesi İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde 11:00-18:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.