Ortaköy’deki Feriye Lokantası Hamdi Saver Salonu 23-29 Mayıs 2014 tarihleri arasında özel bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapacak. Çerkes soykırımı ve sürgününün 150. yıldönümünde Kafkasya, sanatçı Serina Haratoka Tara’nın objektifinden yeniden hayat bulacak.

Fotoğrafçının ilk kişisel sergisi olan “Kabardey-Balkar ve Çerkesler” sergisi, doğası ve insanıyla, sokakları, dansları, müzikleri, yemekleri, kıyafetleri ve güzellikleriyle Kafkasya’da Kabardey boyunun anavatanı olan Kabardey-Balkar Özerk Cumhuriyeti’ni gözler önüne seriyor.

Çerkeslerin Kafkasya’daki bilinen tarihleri M.Ö. 3500 yıllarına kadar uzanıyor. 1800’lü yılların ortasında artan Rus baskısı sebebiyle Çerkesler iki seçenekle karşı karşıya kalıyor: Ya Sibirya’ya ya da Anadolu’ya göç etmek…

Birçok Çerkes ve Abhaz ailesi yaklaşık 5 bin yıldır yaşadıkları yüce dağlardan ve topraklardan sürgün ediliyor. Mallarını, mülklerini ve vatanlarını geride bırakmanın acısına, yolculuk sırasında binlerce gencin, yaşlının ve çocuğun kaybının derin acısı eklenince, Anadolu’ya unutulmaz bir hüzünle ulaşıyorlar; hep içlerinde geri dönebilme arzusuyla…

Çerkeslerin Kabardey boyuna mensup bir ailenin en küçük ferdi olarak 1979 yılında İstanbul’da dünyaya gelen fotoğraf sanatçısı Serina Haratoka Tara, Çerkeslere görmedikleri anavatanı tanıtmak, Çerkes olmayanlara da hem sürgünü hem Çerkes kültürünü anlatmak adına bir sergi açmayı kendine görev bildiğini söylüyor. Serginin küratörlüğü ise Çağla Cabaoğlu’na ait.