Yargıtayın, Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği hakkındaki kapatma davasını reddeden yerel mahkeme kararını bozması üzerine Cemevleri tekrar tartışılmaya başlandı. Yıllardır eşit yurttaşlık talebiyle mücadele yürüten Aleviler yargıtayın bu kararına karşı Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması için sokaklara çıkmaya hazırlanıyor.

 

“YARGITAY’IN KARARINI TANIMIYORUZ”

Cemevlerinin ibadet yeri olduğu yönündeki tüzüğünü değiştirmeyen Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği hakkında açılan kapatma davasının reddine, Yargıtay’ın geçit vermemesi Cemevleri sorununu tekrar gündeme getirdi. Alevi örgütleri Yargıtayın bu kararına karşı Türkiye’nin dört bir yanında sokağa çıkmaya hazırlanıyor.

 

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nin, diyanetin görüşüne dayanarak “cami ve mescit dışındaki yerlerin ibadethane olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı” yönündeki kararını tanımıyoruz” diyen Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği birer açıklama yayınlayarak hafta sonu yapmayı planladıkları eylem takvimlerini duyurdular.

 

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı 28 Temmuz Cumartesi günü saat 16.00’da İstanbul Beyoğlu Galatasaray Lisesi önü ve Ankara Güvenpark olmak üzere şubelerinin olduğu her kentte aynı saatte basın açıklaması yaparak semah dönmeye, cem birlemeye hazırlanıyor.

 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri ise 29 Temmuz Pazar günü saat:13.00’de Taksim Tramvay durağında yapacağı basın açıklaması ile tepkilerini kamuoyu ile paylaşacaklar.