1 Eylül Dünya Barış Günü, Türkiye’de çatışmaların yoğunlaştığı, ırkçı saldırıların arttığı bir ortamda karşılanıyor. İstanbul Kadıköy ve Diyarbakır mitingleri başta olmak üzere etkinlikler, “Demokratik çözüm ve müzakere” vurgusuyla yapılacak.

 

İstanbul Kadıköy, Diyarbakır, Van ve Adana’daki 4 merkezi mitingin yanı sıra, birçok ilde yürüyüşler, şölenler düzenlenecek. Çatışmalı ortamın yanı sıra, Roboski Katliamı, katledilen çocuklar 1 Eylül eylemlerinin başlıca gündemi…

 

KADIKÖY ÇÖZÜM İSTEYENLERİ BEKLİYOR

1 Eylül Dünya Barış Günü'nün kutlanacağı en önemli merkezlerden biri İstanbul olacak. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve çok sayıda siyasi parti, sivil toplum kuruluşu birlikte mitinge hazırlanıyor. Son iki haftadır mahallelere kadar varan toplantılarla hazırlık yapılan mitinge 100 bin kişinin katılması bekleniyor.

 

İHD İstanbul Şubesi ise 1 Eylül akşamı 19.30’da Kürt sorununa çözüm şiarıyla bir yürüyüş düzenleyecek.

 

DİYARBAKIR MİTİNGİNE İZİN ÇIKTI

Bir başka önemli miting Diyarbakır’da gerçekleşecek. Burada da sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve sendikalar mitingi birlikte organize ediyor. Saat 16.00’da yapılacak “Demokratik Çözüm ve Müzakere” mitingine DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün yanısıra, BDP’li vekiller, çok sayıda sendika ve siyasi parti temsilcisi katılacak.

 

VAN'DA BÖLGE MİTİNGİ

Van’daki 1 Eylül mitingi ise bölge mitingi düzeyinde olacak. Van ve ilçelerinin yanı sıra, Ağrı, Muş, Kars ve Ardahan’dan onbinlerin katılacağı miting, 2011’de Çukurca’da askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren BDP Van İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan’a ve katledilen çocuklara adandı. Van Belediye Garajı’nda saat 13.00’te başlayacak mitinge DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk da konuşmacı olarak katılıyor.

 

Dersim’de HDK öncülüğündeki miting Yeraltı Çarşısı’ndan yürüyüşle başlayacak. Seyit Rıza Parkı’nda saat 11.00’daki mitinge DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi Ayla Akat katılacak.

 

Batman Demokrasi Platformu, Roboski Katliamı’nı hatırlatmak amacıyla bir panel düzenleyecek. Panelin katılımcıları Roboski’de katledilenlerin yakınları. Platform, 31 Ağustos akşamı da meşaleli bir yürüyüş düzenleyecek.

 

ADANA'DA MAZLUM AKAY ANILACAK

Bölge mitinglerinden bir diğeri Adana’da gerçekleşecek. 18 kurumun organize ettiği mitinge İskenderun, Osmaniye, Tarsus ve Mersin'den katılım olacak. "Barıştan, kardeşlikten yana olan herkesin Ortadoğu'da emperyalist müdahaleye, Suriye'yle savaşa karşı olan, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü isteyenler, yaşamak ve yaşatmaktan yana olanlar"ın çağrısı ile düzenlenecek miting saat 17.00'de Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünden bir yürüyüşle başlayacak. Ardından Uğur Mumcu İstasyon Meydanında miting düzenlenecek. Miting katledilen çocuklar, özelde de kentte gaz bombası ile katledilen Mazlum Akay’a adandı.

 

1 Eylül etkinliklerine her yıl olduğu gibi bu yıl da barış anneleri ve kadınların çoğunlukta katılması bekleniyor.

 

ANKARA’DAN ROBOSKİ’YE, ROBOSKİ’DEN ANKARA’YA…

Bu yıl 1 Eylül etkinliklerinin en önemli vurgusu, Roboski Katliamı ve faillerinin cezasız bırakılmaması… Türkiye Barış Meclisi, Dünya Barış Günü’nde Roboskiye’de giderek bir kez daha devlete “Roboski’yle yüzleş” çağrısında bulunacak.

 

Vicdani retçi Halil Savda ise, mesafeyi tersten katederek aynı mesajı Ankara’da verecek. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Roboski’den yola çıkacak olan Savda, 1300 km’lik yolu 40 günde katetmeyi planlıyor. (ANF)