Türkiye’nin Afrin harekâtını başlatmasının 34’üncü gününde gündeme oturan 3 haber…

Bu 3 haber kafaları öyle bir karıştırdı ki, sizinle de paylaşmak istiyorum.

Öyleyse 1’inci haberden başlayalım:

Haber-1: ‘‘Ulusal kaynaklara göre, Türkiye’nin ABD’yi karşısına alıp, Rusya’ya yakınlaşarak başlattığı Afrin harekatının 34’üncü gününde Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan Beyaz Saray kaynakları, Washington'un, Türkiye'yle ilişkileri onarmak ve Ankara'yı Moskova-Tahran'la kurduğu ittifaktan koparmak için yeni bir çalışma başlattığını söyledi.’’

1’inci habere göre, evet, ABD’nin YPG’ye desteği ile birlikte gelişen Rusya-Türkiye ilişkilerinden Washington epeyce rahatsız. En azından Washington’un yaptığı açıklamalardan bunu anlayabiliyoruz.

Gelelim diğer habere…

Haber-2: Sputnik'ten Hikmet Durgun'un haberine göre PYD’nin Halep sorumlusu Hevin Kasso, YPG ile Suriye ordusu arasında anlaşmaların olduğunu ve kontrol noktalarında iki gücün de olduğunu dile getirdi.

Kafa karışıklıkları burada başlıyor. Kasso, Suriye ordusu ile aralarında anlaşmaların olduğunu açık açık dile getiriyor ve rejim güçlerinden buna karşılık hiçbir yalanlama gelmedi. (Keza müttefik Rusya cephesinden de) Aksine, AA’nın haberine göre, rejim güçlerini desteklemesiyle bilinen Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) adlı örgüt bu açıklamaların ardından Afrin’e doğru ilerlemeye çalışırken TSK tarafından top atışına tutuldu ve HTŞ geri çekildi.

Öyleyse haber-3 diyerek ekleyelim: ‘‘Reuters geçtiğimiz gün akşam saatlerindeki ikinci son dakika haberinde ise Afrin'e ilerlemeye rejim yanlısı güçlerin TSK’nın uyarı amaçlı topçu atışıyla geri çekildiğini duyurdu.’’

Bu açıklamayı da bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘‘Maalesef bu tür terör örgütlerinin bazen biliyorsunuz kendilerine göre aldıkları kararlarla yanlış adımlar atıyorlar. Buna müsaade etmeyiz. Bunun bedelini çok ağır öderler.” açıklamasıyla doğruladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamadaki küçük detayları birlikte inceleyelim.

‘‘Maalesef bu tür terör örgütlerinin bazen biliyorsunuz kendilerine göre aldıkları kararlarla yanlış adım atıyorlar’’

Evet, bu açıklamayı bir kez daha okuduğumuz zaman ilk olarak konuyla ilgili Türkiye-Rusya arasında hızlı bir görüşme olduğunu rahatça anlayabiliyoruz.

Fakat, anlamadığım şey; bu terör örgütlerinin kendilerine göre değil de birilerine göre aldıkları kararlar nedir? Bu birileri kimdir?

Rusya? İran? Türkiye? Rusya,İran,Türkiye?

Yorumu size bırakıyorum.

İkinci olarak, Erdoğan’ın açıklamasından anlaşılan Rusya’nın bu durumdan habersiz olduğu. Yani, Türkiye-Rusya görüşmesinde belli ki Rusya HTŞ’nin Afrin’e ilerleyişinden habersiz olduğu dile getirmiş.

Her ne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘‘Maalesef bu tür terör örgütlerinin bazen biliyorsunuz kendilerine göre aldıkları kararlarla yanlış adım atıyorlar’’ açıklamasında bulunsa da Suriye’de etkin bir güç olan Rusya’dan habersiz rejime yakın herhangi bir örgütün Afrin’e ilerlemesinin mümkün olmadığının farkındayız.

Yani, Suriye rejimini bugüne kadar ayakta tutan Rusya’nın onayı olmadan da YPG ile Suriye rejimi arasında bir anlaşmanın olabileceğini söyleyemeyiz.

O halde soru-1: Bu iddialara karşılık neden hala Suriye rejiminden YPG ile anlaşma yaptık iddiasına bir yalanlama gelmiyor?

Soru-2: Suriye rejimi tarafından, ‘‘HTŞ adlı örgüt bizim kontrolümüz dışında Afrin’e harekât başlatmıştır’’ açıklaması neden yapılmıyor?

Soru-3: Türkiye-Rusya ittifakı arasında bir güven problemi mi yaşanıyor?

İlerleyen günlerde göreceğiz.

Ama bu karmaşıklığın arasında YPG’nin rejim ile Afrin üzerinden bir anlaşma yapma iddialarının doğruluğunu varsayarsak -ki Rusya’nın onayı olmadan imkânsız olduğunu hatırlayalım- Türkiye’nin eski müttefikine (ABD) olan güven kaybından sonra aynı şekilde yeni müttefiki Rusya’ya karşı da bir güven kaybı yaşarsa, Türkiye’nin Suriye’de yalnızlaşmasını kimse göz ardı edemez.