AKP hükümeti, Ziraat Bankası’nı özelleştirmek için düğmeye bastı. İlk adımda banka küçültülecek, ardından da özelleştirme gerçekleşecek. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, bu plana hayata geçirmek için şimdi 10 bine yakın çalışanını zorla emekli ettiriyor.
20 bin çalışanı ve 1500′e yakın şubesiyle Türkiye’nin en köklü ve en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası da AKP’nin özelleştirme listesine alındı. İlk olarak Ziraat Bankası’nı küçültmeyi hedefleyen AKP hükümeti, on bine yakın çalışanını zorla emekli ettiriyor. Bu küçülmenin adından da özelleştirmenin gerçekleşmesi bekleniyor.

Türk Telekom, Petkim, Tekel, SEKA gibi pek çok kurumun ardından şimdi de Ziraat Bankası özelleştiriliyor.
Türkiye’nin en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası, küçültülerek özelleştirilecek. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, bu planı hayata geçirmek için harekete geçti. Personel sayısını yüzde 50 düşüreceği belirtilen Ziraat Bankası, bunun için 4857 sayılı İş Yasası dışında ikale sözleşmesi hazırladı.

Sözleşmeye göre, yaş ve hizmet yılı 84 ve üzeri olan yetkili ve asistanlar ile yaş ve hizmet yılı 90 ve üzeri olan yöneticiler emekliye sevk edilecek. Personele dağıtılan Genel Müdür Hüseyin Aydın ve Genel Müdür Yardımcısı Ali Toker imzalı bilgilendirme yazıları ise, Ziraat Bankası çalışanlarını huzursuz etti.
İkale sözleşmesini imzalamayan çalışanlar, sürgünle karşı karşıya kalacak. Ama emekli olmayı kabul eden bütün personele gerekli kolaylıklar sağlanacak.
Personele gönderilen bilgilendirme yazısında emekli olmayı kabul eden kişinin bankayla ilişiğinin 2 Ocak 2013′te resmi olarak kesileceği belirtiliyor. Ancak kişi, fiilen 5 Kasım 2012′den sonra istese de çalışamayacak.
Emekli olmayı kabul eden personel, ihbar ve kıdem tazminatlarının yanısıra 2 brüt maaşla ödüllendirilecek. Yeni iş aramak isteyenlerse ücretleri ödenerek tam gün izinli sayılacak.
İkale sözleşmesinin son maddesiyle işverene karşı dava açılması da engellendi. Şayet dava açılması durumunda banka çalışanları bu sözleşme kapsamında aldıkları ücreti faziyle geri ödeyecek. (haber-siz.com)